Pk-seudulla hamstrataan vessapaperia – ajoimme 300 kilometriä pieneen Karvian kuntaan

Joka puolella näkyy uutiskuvia hypermarketeista, joiden kilometrien pituiset wc-paperihyllyt ammottavat tyhjyyttään. Käsidesit ovat loppu, joskin Helsingin Pasilassa toimiva K-market Ratis osti niitä yliarvoon ja koettaa myydä puteleita liki neljänkympin hintaan.

Paitsi että wc-paperiryntäykselle on naurettu, hamstraamista on pidetty myös ylireagointina ja panikointina.

Päätimme ajaa sunnuntai-illan räntäsateessa 300 kilometriä pieneen satakuntalaiseen kuntaan ottaaksemme toisenlaisen uutiskuvan. Tai, emmehän tienneet millaisen kuvan saimme. Se kuva näkyy tämän jutun kuvana.

Onko 2300 ihmisen Karviassa (tunnetaan laulaja Anne Mattilan kotikuntana) sama tilanne kuin pääkaupunkiseudulla.

No ei ole. Hyllyissä on toki koura käynyt, mutta kaikenlaisia vessapaperimerkkejä on tarjolla. Kysymme myyjältä käsidesien perään.

Niitä ei kuitenkaan ole enää saatavilla.

Ymmärtäähän sen. Pienessä kaupassa voi olla erikoistuotetta vaikka viiden kappaleen erä, ja pari asiakasta voi jo käydä rohmuamassa ne loppuun. Vessapaperivarantoja on aina enemmän – ja kuten näkyy, paperi ei lopu. Isommat paperikollit ovat tehneet kauppansa, mutta pieniä on hyvin jäljellä.

Koronapaniikkia ei ole huomattavissa.

Mistä tämä sitten johtuu? Räntäsade on järkyttävä, mutta päätämme jututtaa paria henkilöä ulkona.

60-vuotias mieshenkilö ei halua kuvaan, mutta arvelee:

-Täällä on pirteissä paskapaperia vuodeksi muutenkin. No ei vaineskaan. Mutta onhan maataloissa tapana ollut pitää tavaraa, kun välimatkat on pitkät. Sitä paitsi täällä kiertelee wc-paperikauppias. Myy puolen vuoden paperit kerralla.

Nelikymppinen nainen, joka ei myöskään halua kuvaan (hirveä ilma, kamala naama) sanoo, että hän ei ole ikinä ostanut käsidesiä.

-Eiköhän se saippua ja vesi ole kaikista halvin ja tehokkain juttu. En minä sitten tiedä siellä Helsingin konttoreissa. Voihan se ollakin kätevää.

Koronapaniikkia ei ole kummallakaan haastateltavistamme.

-Järjellä tässä pitää mennä. Onneksi täällä ei ole julkista liikennettäkään enää, niin ei tarvitse pelätä niskaan hengittämistä. Ellei ole omaa autoa näillä luojuuksilla, niin ennemmin täällä nälkään kuolee kuin koronaan, mies tuumii.

Teksti:JT Tuomela
Kuvat:JT Tuomela
Avainsanat: Karvia, käsidesi, korona, vessapaperi, wc-paperi

Kommentit

Oma kommentti