Poliisi muistuttaa: Älä kerro verkkopankkitunnuksiasi kenellekään!

Poliisille tulee päivittäin ilmoituksia rikoksista, joissa asianomistaja on menettänyt suuren summan rahaa kerrottuaan verkkopankkitunnuksensa esimerkiksi Facebook-kaverikseen luulemalleen henkilölle.

Poliisin kertoma esimerkkitapaus:
Saat Facebookin Messengerissä FB-kaveriltasi ilmoituksen, että olette yhdessä voittaneet 8.000 euroa, ja voiton lunastamista varten kaverisi tarvitsee verkkopankkitunnuksesi.

Todellisuudessa FB-kaverisi Facebook-tili on kaapattu, ja luovutat verkkopankkitunnuksesi suoraan rikolliselle, joka lähiminuuttien aikana tyhjentää pankkitilisi ja kaikki samassa pankissa olevat käyttöoikeustilisi, kuten säästötilisi, puolisosi kanssa yhteiset tilit, lasten tilit ja yhdistysten tilit. Lisäksi kyseinen rikollinen vielä hakee verkkopankissasi nimissäsi 10.000 euron lainan ja siirtää tilivarasi ja lainan ulkomaille. Pahoittelen, mutta varasi ovat sitä myöten todennäköisesti mennyttä.

Jos huomaat tulleesi huijatuksi, soita HETI pankkisi sulkupalvelunumeroon ja käske sulkea verkkopankkitunnuksesi sekä pankki- ja luottokorttisi välittömästi. ÄLÄ soita ensin puolisollesi, lapsellesi, kaverillesi, pankin asiakaspalvelunumeroon tai poliisille. Numero on käytössä 24/7.

Tarkista pankkisi sulkupalvelunumero netistä nyt saman tien ja tallenna se puhelimeesi.

Verkkopankkitunnuksesi on tarkoitettu VAIN SINUN HENKILÖKOHTAISEEN KÄYTTÖÖSI. Edes pankkivirkailija tai poliisi ei koskaan pyydä sinua kertomaan verkkopankkitunnuksiasi. Jos sinulta pyydetään verkkopankkitunnuksiasi, voit olla varma, että asialla on rikollinen.

Rikollinen saa verkkopankkitunnuksillasi aikaiseksi paljon pahaa. Verkkopankkitunnuksilla voi rahasiirtojen lisäksi esim. hakea nimissäsi lainaa lukemattomilta eri tahoilta.

Ole myös varovainen sen suhteen, mihin syötät verkkopankkitunnuksesi. Voit esimerkiksi saada tekstiviestin, joka näyttää tulleen pankistasi. Viestissä varoitetaan sinua poikkeuksellisesta toiminnasta pankkitililläsi ja pyydetään turvaamaan tilisi kirjautumalla viestissä olevan linkin kautta verkkopankkiisi. ÄLÄ VAHINGOSSAKAAN KIRJOITA VERKKOPANKKITUNNUKSIASI LINKISTÄ AUKEAVIIN KENTTIIN, vaikka linkin näkymä saattaakin näyttää samalta, kuin mobiilipankin kirjautumissivu. Todellisuudessa kirjoitat verkkopankkitunnuksesi suoraan rikollisen tietokoneen ruudulle.

Varoitathan myös esimerkiksi iäkkäitä sukulaisiasi sekä lapsiasi verkkopankkitunnuksiin liittyvistä riskeistä.

Lähde: poliisi.fi

Teksti: jarikupiainen

Kommentit

Oma kommentti