Poliisissa laitonta etnistä profilointia? Neljää tapausta selviteltiin

Poliisihallitus on saanut hiljattain valmiiksi selvityksen ulkomaalaisvalvonnan käytännöistä poliisiyksiköissä.

Selvityksessä tarkasteltiin poliisiyksiköiden ohjeistusta ja käytäntöjä ulkomaalaisvalvonnan osalta. Samalla selvitettiin, ovatko yksiköt joutuneet puuttumaan laittomaan etniseen profilointiin. Selvitys tehtiin sen jälkeen, kun julkisuudessa oli esitetty epäilyksiä siitä, että poliisi tekee laitonta etnistä profilointia.

Selvityksessä kävi ilmi neljä tapausta, joissa virkamiesten toimintaa oli kielletyn etnisen profiloinnin osalta selvitetty, mutta selvitysten perusteella virkamiesten toiminnassa ei ollut huomautettavaa.

-Selvityksen tulokset osoittavat, että poliisin toiminnasta kielletyn etnisen profiloinnin osalta ei juurikaan kannella tai valiteta, poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen Poliisihallituksesta sanoo.

Kielletyllä etnisellä profiloinnilla tarkoitetaan toimia, joissa henkilö joutuu poliisitoimien kohteeksi esimerkiksi pelkän ulkonäkönsä perusteella. Etninen profilointi on sallittua silloin, jos henkilö on perustelluista syistä tarpeen tavoittaa ja hänestä annetaan esimerkiksi tuntomerkkejä ulkonäköön perustuen.

-Poliisin toiminnasta on mahdollista kannella, mikäli kokee joutuneensa kielletyn etnisen profiloinnin kohteeksi, Väisänen muistuttaa.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi, selvitys, etninen profilointi

Kommentit

Oma kommentti