Renkaiden ostaja – lue tämä!

Suomalaiset sanovat arvostavansa hyviä talvirenkaita, mutta millainen on hyvä talvirengas? Ja mikä on paras juuri sinulle?

Nokian Renkaiden teettämän talvirengastutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisautoilijoista pitää huonoilla renkailla ajamista toiseksi suurimpana talviliikenteen riskitekijänä liian lyhyen turvavälin jälkeen. Talvirengaskauden kynnyksellä kannattaisikin tutkia vanhoja renkaitaan tarkalla silmällä. Rengas on tullut tiensä päähän, jos urasyvyys on kulunut alle kolmen millin. Se on talvirenkaan uran sakkoraja, mutta renkaat kannattaa turvallisuussyistä uusia jo, kun urasyvyyttä on jäljellä alle viisi milliä.

Nastapoikkeama renkaiden välillä ei myöskään saisi olla yli 25 prosenttia. Eli jos jostain renkaasta puuttuu tätä enemmän nastoja suhteessa muihin renkaisiin, on aika marssia rengaskauppaan.

Myös ikä voi tulla vastaan. Renkaiden kumi kovettuu aikaa myöten, joten yli viisi vuotta vanhoja renkaita ei kannata autoonsa asentaa, vaikka urasyvyyttä olisikin jäljellä. Myös halkeamat ja mahdolliset kudosvauriot on syytä tarkistaa.

Renkaita valitessa on hyvä miettiä, haluaako satsata renkaiden pitoon, hiljaiseen ajoääneen, mahdollisimman pieneen polttoaineen kulutukseen vai esimerkiksi tiettyyn rengasmerkkiin. Nastat vai kitkat – sekin pitäisi päättää.

Suomalaiset näyttävät luottavan nastarenkaaseen, sillä tutkimuksen mukaan jopa 84 prosenttia kuskeista kertoo ajavansa talvella nastoilla. Suomen vaihteleviin talviolosuhteisiin nastarenkaat ovatkin kitkoja turvallisempi valinta, sillä renkaiden on annettava pitoa niin märällä jäällä, lumisella maantiellä kuin loskaisella asfaltilla. Kitkarenkaita suositaan etenkin kaupungeissa, mutta todellisuudessa kaupungeissa keliolosuhteet vaihtelevat usein haja-asutusseutua enemmän.

Kitkarenkaan ostajan tulee valita nimenomaan pohjoisen oloihin suunnitellut nastattomat talvirenkaat. Keski-Euroopan leutoihin talviin suunnitellut kitkat eivät nimittäin pärjää jää- ja lumipidoltaan Suomessa.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: autoilu, renkaat, talvirenkaat, kitkat, nastat

Kommentit

Oma kommentti