Sami Saari täytti 60 vuotta, tältä hän näyttää nyt: ”Ei minusta ole enää miksikään poppariksi”

Muusikko Sami Saari taistelee kaupallistuneita levy-yhtiöitä ja soittolistoja vastaan. Hän ei suostu puristamaan itseään niiden haluamaan muottiin.

–   Ne tahtovat pelkästään hittejä. Musiikki on kulttuuria, eikä sitä tehdä raha edellä, Saari sanoo.

Ne-sanalla Saari viittaa kahteen suureen toimijaan, Warner Music Finland -levy-yhtiöön sekä Sanoma-konsernin radioasemiin, joiden soittolistat määrittelevät, millaista musiikkia suomalaiset kuuntelevat.

Saari tietää itse, millaista on kirjoittaa listabiisi. Saaren omia hittejä ovat muun muassa Onnen kyyneleet sekä Ainutkertainen. Saari rakastaa esiintymistä. Sen takia hän ei suostu ”pelkäksi” sanoittaja-säveltäjäksi.

Siinä missä kaikki tv-ohjelmat, True Crime -rikostarinat mukaan lukien, on suunniteltu 25-vuotiaille naisille, niin biisit kirjoitetaan nykyisin 15-vuotiaille tytöille.

–  Minusta ei ole enää poppariksi, enkä näe itseäni laulamassa teini-ikäisille. Teinit eivät myöskään tulisi keikoilleni, Saari toteaa lakonisesti.

Saari on tehnyt musiikkia jo 80-luvulta lähtien. Tyttäret tulevatkin keikoille äitiensä seurana.

– Ja aina välillä joku nuori tulee sanomaan, että tunnen kappaleesi, koska faijalla on edelleen 90-luvulla ostettu levysi.

Saari kertoo palanneensa uusien kappaleittensa myötä suomalaisen musiikin juurille. Hän soittaa nykyisin Olavi Virran vuonna 1954 levyttämän Päivin öin -kappaleen tapaista jazz-iskelmää, jota kuunneltiin ennen 60-luvulla syntynyttä tangobuumia.

– Koen, että nykyinen jazz-iskelmä-musiikkini on erittäin suomalaista. En ole myöskään hylännyt soulia. Ajatuksena on tehdä vielä yksi kiertue kahdeksan hengen soul-bändimme Sami Saari & Cosmosonicin kanssa. Toivottavasti se olisi jo ensi vuonna.

Saari julkaisi viimeisimmän kappaleensa, Hymyillen, helmikuun lopussa. Espanjan Aurinkorannikolla kuvatun musiikkivideon on ohjannut näyttelijänä paremmin tunnettu Antti Reini. Lue jutumme painetusta Hymystä. Sen on tehnyt Aurinkorannikon erikoisreportterimme Mika Heikkilä.

Tältä 60 vuotta täyttänyt Sami näyttää nykyisin! Kyllä tunnistaa!

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Sami Saari

Kommentit

Oma kommentti