Aivot ja suolisto viestittelevät koko ajan keskenään. Suolistoa voi hoivata syömällä oikein ja liikkumalla. Vältä kiirettä ja stressiä. Suoliston toimintaa voi tukea myös ravintolisillä.
Suoliston hyvinvointiin perehtynyt terveystuoteasiantuntija Joni Laiho on juuri syönyt lounaan. Hän täytti lautasen salaatilla sekä raaoilla ja kypsennetyillä kasviksilla. Päälle kunnon loraus laadukasta oliiviöljyä. Ai niin, sitten vielä muutama kaalikääryle. Tästä lautasmallista suolistokin tykkää.
”Yleensä, jos kysytään, mitä söit lounaaksi, vastaus on lihaa, kanaa tai kalaa. Nämä tuntuvat olevan synonyymi ruoalle, eivät kasvikset”, Laiho huomauttaa.
Se, mitä me suuhumme laitamme, vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme. Suoliston tila vaikuttaa oikeastaan ihan kaikkeen, niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiimme. Siksi suolistoa kuvaillaankin sanoilla ”toiset aivot”. Laiho huomauttaa, että aivot ja suolisto keskustelevat keskenään koko ajan. Jokainen on varmasti kokenut tilanteen, jossa pelkkä ajatus kiirehtii vatsaan esimerkiksi silloin, kun jännittää. Aivojen ja vatsan yhdistää vagushermo, joka kulkee keuhkojen ja sydämen välistä ruokatorven ja kurkun kautta aivoihin.
”Suolistossa on aivojen jälkeen eniten hermopäätteitä. Esimerkiksi mielihyvähormoni serotoniinista 95 prosenttia syntyy suolistossa. Aivot ja suolisto ovat aktiivisesti yhteydessä toisiinsa. Kun meidän tekee mieli ottaa pullaa, todellisuudessa toteutamme suolistobakteerien toiveita”, Laiho havainnollistaa.
Haluammeko siis järjestää suolistobakteereillemme juhlat? Kun otamme lautaselle ruokaa, me tarjoilemme samalla aterian suolistobakteereille, jotka käyttävät siitä osansa ja antavat meille energiaa.
”Osa minulle, osa suolistobakteereilleni”, Laiho hymyilee.
Suolistobakteerit ovat meille elintärkeitä, etenkin bakteerikannan monimuotoisuus. Mutta jos ne jylläävät herkuilla väärässä paikassa kuten mahalaukussa tai ohutsuolessa, ne eivät tee meille hyvää. Niiden paikka on paksusuolessa.
”Monimuotoinen suolistobakteerikirjo on meille todella tärkeää. Entsyymit puolestaan huolehtivat ruoan pilkkoutumisesta imeytyvään muotoon.”
Närästystä ja aivosumua
Kun elimistö toimii normaalisti, entsyymit toimivat hyvin ja suolahappotasot, haimanesteet ja maitohappobakteeritasot ovat kunnossa. Kun yksi näistä on poissa pelistä, muut systeemit kuormittuvat ja koko ruuansulatuselimistö voi joutua häiriötilaan.
Suoliston ongelmat ilmenevät monella tavalla. Yksi tavallisimmista oireista on turvotus etenkin syömisen jälkeen. Se kertoo siitä, että olemme nauttineet jotain, mistä suolisto ei pidä. Etenkin iän myötä myös närästys voi alkaa vaivata. Närästyksen aiheuttaa refluksi, jolloin mahalaukun sisältö pääsee väärään suuntaan eli ruokatorveen. Iän myötä myös ruokatorven ja mahalaukun välinen lihas voi löystyä. Närästys tuntuu happamana poltteena, joten helposti ajatellaan, että suolahappoja on silloin liikaa.
”Olen kuullut lääkäreiltä, että yhdeksässä tapauksessa kymmenestä suolahappoa on liian vähän. Monet lääkkeet vielä laimentavat niitä. Suolahappolisillä aterian yhteydessä voidaan helpottaa tilannetta.”
Yksi ikävä suolisto-oire on aivosumu, jolloin tuntee, ettei ole ihan terävimmillään. Muisti pätkii, ja on epämääräisesti sekava olo. Tavallisia suolisto-oireita ovat myös ummetus, ripuli, ilmavaivat tai vatsakrampit.
”Ne voivat olla merkki siitä, että jokin ruoka-aine ei pilkkoudu kunnolla tai että suoliston pinta on liian läpäisevä, jolloin kärsimme vuotavasta suolesta.”
Voitele suolistoasi
Laiho on työssään kehittänyt ravintolisiä, joista osalla voi helpottaa myös suolisto-oireita. Välittömän helpotuksen voi saada joillakin ravintolisillä, kuten sinkkikarnosiinia sisältävällä Rezcue-juomajauheella. Se rauhoittaa ruoansulatuskanavan mahdollista tulehdustilannetta.
”Se tavallaan voitelee ruoansulatuskanavaa, ja sammuttavaa tulehduksia. Myös entsyymikapseleilla voi tukea kehomme omia entsyymejä. Turvotus tai närästys lievenevät tai loppuvat usein kokonaan.”
Kun akuuttivaihe on ohi, Laiho kehottaa tekemään muutaman viikon mittaisen testin, jonka aikana jätetään pois tiettyjä ruoka-aineita, kuten viljoja tai maitotuotteita. Poisjättämisen vaikutusta ei välttämättä huomaa muutamassa viikossakaan, sillä elimistö tottuu nopeasti uuteen tilanteeseen.
”Kun sitten taas lisää poistetun ruoka-aineen ruokavalioon, voi huomata eron ja ongelman aiheuttaja selviää. Ongelma syntyy siitä, että syömme tietämättämme jatkuvasti jotain, mikä ei meille sovi”, Laiho tiivistää.
Kommentit
Oma kommentti