Suosikkinäyttelijä Hannu-Pekka Björkman kävi kuoleman porteilla – verenmyrkytys vei teholle

Verenmyrkytys vei suosikki-näyttelijän teho-osastolle, mutta se ei saanut jääräpäätä pysymään poissa teatterilavoilta.

– Turrutin itseni kipulääkkeiden voimalla esityskuntoon, Hannu-Pekka muistelee Hymyn painetun lehden haastattelussa toimittajallemme Juhamatti Niemiselle.

Syksy 2019 tarjosi Hannu-Pekka Björkmanille, 52, elämän kahdet kasvot. Rajun työtahdin seurauksena pettänyt munuainen johti verenmyrkytykseen ja henkihieveriin, mikä ajoi hänet sairaalan teho-osastolle. Samaan aikaan elämään iloa toi tuore rakkaus, kirjailijanakin tunnettu Nina Honkanen, 53.

Nina oli lopulta se, joka sai vietyä Hannu-Pekan sairaalaan – viimeisillä hetkillä.

– Se oli aika tuskainen prosessi. En tiedä, kuinka olisin jaksanut ilman Ninaa. Hän piti minusta hyvää huolta ja oli tukenani sairaalassa. Onneksi ei ollut vielä korona-aika, eikä tarvinnut olla yksin sairaalassa, Hannu-Pekka muistelee loppuvuotta 2019.

Sairastumisen aikoihin HP esiintyi Kansallisteatterissa Koiramäen Suomen historia -näytelmässä ja harjoitteli Willy Lomanin roolia Kauppamatkustajan kuolemaa varten. Näytösten ja harjoitusten välissä Hannu-Pekka ramppasi sairaalassa eri operaatioissa, mutta sairausloma ei ollut vaihtoehto.

– Turrutin itseni kipulääkkeiden voimalla esityskuntoon. Jokaista askelta sattui, mutta siitä huolimatta nousin lavalle. Vielä teholtakin ponnistin näyttämölle, Hannu-Pekka murjaisee.

Näyttelijäkollegat olivat osaltaan patistamassa Hannu-Pekkaa sairauslomalle.

– Aika moni kyseli, aionko tehdä ja olenko tosissani. Minähän vain jatkoin.

– Hengenlähtö oli lähellä. On vaikea käsittää, miksi en luovuttanut ja antanut periksi aiemmin. Kukaan normaali ihminen ei olisi siinä kunnossa noussut lavalle, enkä minäkään jälkikäteen keksi syitä toiminnalleni. En leiki oman terveyteni ja jaksamiseni kanssa enää koskaan, mutta jälkiviisaus on parasta viisautta, Hannu-Pekka tunnustaa.

Terveysvaivat ovat nyt taaksejäänyttä aikaa.

– Kaikki saatiin kuntoon. Se vaati monta operaatiota, monta sairaalakeikkaa. Kaikkiaan neljä-viisi, joissa munuaiskiviä murskailtiin ja vedettiin pois erilaisin keinoin.

Lue juttu lehdestä. Siinä Hannu puhuu lämpimästi rakkaastaan, Nina Honkasesta, ja kertoo kuinka elämä uusioperheessä sujuu.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Hannu-Pekka Björkman, Nina Honkanen, verenmyrkytys

Kommentit

Hannu-Pekka Björkman on nykyhetken paras suomalainen näyttelijä.
Hyvää uutta vuotta H-P, muistathan myös huilia.

Oma kommentti