Tangokuningas Henri Stenroth: ”Säikähdin itsekin sekoilujani”

Tangokuningas Henri StenrothTangokuningas Henri Stenroth myöntää viettäneensä rajun nuoruuden. Hän joutui poliisin kanssa tekemisiin jo 15-vuotiaana, kun tarttui humalassa auton rattiin.

Tuore tangokuningas Henri Stenroth, 21, sanoo elävänsä nyt unelmaa, josta hän haaveili pitkän aikaa.

– Haluan tehdä tästä unelmasta itselleni tulevaisuuden. Teen kaikkeni, että unelmani toteutuu. En nimittäin halua olla mikään tähdenlento. Mieluummin menen urallani tasaisesti eteenpäin. Haluan tehdä tästä totta, tosi suurta, 21-vuotias laulaja hehkuttaa.

Henrin tie tangokuninkaaksi oli kovan työn takana. Hän tavoitteli tangotitteliä jo viime vuonna, mutta karsiutui. Tänä vuonna mies ei ensin aikonut edes yrittää.

– Istuin kotona, kun huomasin Haukiputaalla pidettävät osakarsintakilpailut. Mietin pitkään, lähdenkö mukaan. Lopulta päätin, että samapa se, vaikka käyn vetäisemässä biisin.

”Huolehdin veloistani itse”

Tangokuningas-titteli on mannaa myös velkojille. Suuriin talousvaikeuksiin ja ulosottokierteeseen ajautunut Henri on pääsemässä rahasotkuistaan eroon. Henri vaikuttaa silti suivaantuneelta joistakin lehtikirjoituksista.

– Velkojani on liioiteltu. Ei niitä enää paljon ole.

Joissakin lehtijutuissa kerrottiin, että äiti olisi maksanut Henrin velkoja.

– Äiti kyllä on auttanut minua selviytymään nuoruuden velka-asioissani, mutta tästä eteenpäin huolehdin niistä itse, laulaja paukauttaa.

Miten maksurästit pääsivät syntymään?

– Ihan pienistä laskuista ne tulivat. Puhelinlaskutkin jäivät maksamatta. Silloin en hallinnut raha-asioita. Onneksi olen oppinut virheistäni.

Tuore tangokuningas sai julkisuudesta kertaopetuksen heti Tangomarkkinoiden jälkeen, jolloin ulosottoon menneiden rästien lisäksi lehdistössä ruodittiin Henrin rattijuopumustuomiota. Pelottaako julkisuus?

– Ei oikeastaan. Vastaan mielelläni kysymyksiin ja tykkään jakaa mielipiteitäni. Juttelen mielelläni kaikkien ihmisten kanssa.

”Opin tyhmyyksistäni”

Nuoruuden hairahduksestaan Henri kertoo avoimesti Hymylle.

– Olin puolivallaton murrosikäinen poika, kun tartuin humalassa auton rattiin. Hölmöilyssä oli mukana murrosikäisen kapinaa, kuten monilla muillakin nuorilla. Tyhmyyksiä tuli tehtyä ja niistä on opittu.

– Sekoilut myös säikäyttivät. Totesin, että mopo oli karannut käsistä ja halusin lopettaa hölmöilyni, Henri kertoo.

Tuomio rattijuopumuksesta syntyi ajattelemattoman teon seurauksena. Henri oli silloin vain 15-vuotias.

– Äitini oli parinsadan metrin päässä keikalla. Hän soitti ja kysyi, haluanko syödä pizzaa. Nälkähän siinä oli, joten lähdettiin kaverin kanssa liikkeelle. Muutama kalja oli juotu. Ajattelin kai testata autoa. Mopoikäisenä sitä ei pitänyt tuollaista pikkumatkaa minään. Pizzat haettiin. Paluumatkalla näkyi sinisiä vilkkuvaloja ja sen jälkeen oltiin aika nöyriä poikia.

Mukana äidin keikoilla

Nivalassa syntynyt tangokuningas on viettänyt lähes koko elämänsä Oulussa, jonne perhe muutti Henrin ollessa kolmevuotias. Musiikki on tullut verenperintönä. Henrin äiti Aura Stenroth on Suomen ensimmäinen tangoprinsessa.

– Isä soitti 1970-luvulla äidin bändissä rumpuja. Lisäksi hän laulelee karaokea. Olen saanut elää muusikkoperheessä ja nähnyt, mitä tämä homma on. Nyt kun itse pääsen tekemään tätä, tuntuu suoraan sanottuna aivan loistavalta.

Henrin musiikkiura alkoi jo pikkupoikana.

– Olin äidin keikoilla mukana. Välillä olimme reissussa pitempäänkin. Käytiin kylpylöissä ja laskettelukeskuksissa. Ne olivat loistavia aikoja.

Henrin ”keikkatahtia” rauhoitti koulunkäynti, jonka sujumisesta hän ei halua enempää kertoa. Sen verran Henri paljastaa, ettei hän parhaimpia arvosanoja saanut.

– Äitini kannusti minua musiikkiluokalle. Olin siellä yhdeksännelle luokalle asti. Soitin klarinettia ja saksofonia.

Peruskoulun jälkeen Henri kokeili vähän aikaa ammattikoulua, mutta hakeutui sitten oppisopimuksella putkimieheksi Helsinkiin.

– Tarkoitus oli jatkaa lvi-alan töitä Oulussa, mutta sitten tulivat nämä Tangomarkkinat. Voiton jälkeen en ole putkimiehen hommia tehnytkään, Henri naurahtaa.

Kuninkaan oma prinsessa

Henri Stenrothin on epäilty olevan romani. Sitkeistä huhuista huolimatta näin ei ole.

– Romanihuhut johtuvat ilmeisesti sukunimestäni. Monet ovat tulleet kysymään suoraan taustoistani. Niissä ei ole mitään salattavaa, hän toteaa.

Henri on nuori isä. Vasta 21-vuotiaalla tangokuninkaalla on kaksivuotias Oona-tytär, jota hän kutsuu ”omaksi pikku prinsessaksi”. Henri ei asu tyttärensä äidin kanssa, mutta se ei ole ongelma isän ja tyttären tapaamisille.

– Jos olen Oulussa, tapaan Oonaa päivittäin. Haluan olla tyttäreni kanssa. Olen valmis tekemään hänen hyväkseen kaiken mahdollisen. Teen myös tätä työtä osittain Oonan vuoksi. Ikinä en tytärtäni unohda, sen lupaan.

Henri kertoo, että keikkamatkoilta palatessaan häntä odottaa aina iloinen ja nauravainen tyttö.

– Oona juoksee suoraan syliin. Sen jälkeen pelleillään ja leikitään.

Nuori tangokuningas vakuuttaa olevansa nyt vastuullinen isä.

– Kadun nuoruuteni sekoiluja, mutta ne ovat taaksejäänyttä elämää. Nyt keskityn tulevaisuuteen, sympaattiselta vaikuttava laulaja sanoo.

Hymy 9/2007

Teksti: Mika Lahtonen
Kuva: Mika Lahtonen

Teksti:Leena Kalliokoski
Avainsanat: Henri Stenroth, Nivala, Tangokuningas, Tangomarkkinat, ulosottokierre

Kommentit

Oma kommentti