Tiesitkö, että poliisin varusteisiin kuuluu sylkyhuppu? Sen käyttöön liittyy riskejä

Poliisi ajoi eilen takaa epäiltyä rattijuoppoa Keminmaalla. Pahimmillaan tutka näytti pakenevan auton vauhdiksi 177 kilometriä tunnissa kahdeksankympin alueella.

Kun 46-vuotias paikkakuntalainen mies viimein pysähtyi, häntä lähdettiin kuskaamaan verikokeisiin. Poliisi kertoo joutuneensa vastustamisen vuoksi raudoittamaan miehen ja laittamaan tälle sylkyhupun.

Mutta mikä tuollainen sylkyhuppu oikein on? Emme löytäneet netistä kuvaa suomalaisten poliisien käyttämästä hupusta, mutta kansainvälistä materiaalia löytyy viime päiviltäkin runsaasti.

Sylkyhuppu nousi otsikoihin, kun nettiin jaettiin video viime maaliskuussa tapahtuneesta pidätystilanteesta. 41-vuotiaalle yhdysvaltalaismiehelle laitettiin kyseinen huppu ja häntä painettiin maata vasten parin minuutin ajan. Sen seurauksena mies meni elottomaksi ja joutui sairaalassa hengityskoneeseen. Omaiset tekivät päätöksen koneesta irrottamisesta viikkoa myöhemmin.

Sylkyhupun tarkoituksena on estää kiinniotettua sylkemästä tai puremasta poliisia. Hupun käytöllä on kuitenkin riskinsä ilman muutakin voimankäyttöä. Esimerkiksi oksentaminen voi johtaa tukehtumiseen.

Video pidätystilanteesta alla.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi

Kommentit

Oma kommentti