Tsernobylin sydämessä plutoniumia, joka riittäisi saastuttamaan koko Euroopan

Alue on pahoin saastunut ja tutkijoiden mukaan sinne voisi palata pysyvästi ehkä vuonna 2288. Silti evakuoidulla 30 kilometrin säteilyvyöhykkeellä asuu ihmisiä. Tämä on Tsernobyl. Hymy lähti paikan päälle.

Onnettomuudesta on 30 vuotta, se tapahtui tarkalleen tänään 30 vuotta sitten. Ydinvoimalakatastrofi joka muutti maailmaa.

Hymy lähti oppaan kanssa Tsernobyliin katsomaan, mitä sinne kuuluu tänä päivänä. Kuusisivuinen reportaasi on luettavissa painetusta lehdestä.

Reaktorin läheisyyteen ei pääse. Sitä voi ihailla noin 270 metrin päästä. Säteilyarvot ovat edelleen sen verran korkeat, että reaktorin läheisyydessä suositellaan oltavaksi korkeintaan kymmenen minuuttia. Voimalan sydämessä on edelleen arviolta sata kiloa plutoniumia, joka riittäisi saastuttamaan koko Euroopan. Voimala on vuorattu betoniin, joka vuotaa jo pahasti. Siksi sen suojaksi rakennetaan liki miljardin hintaista suojakuorta. Se on valmis ensi vuonna.

Tapasimme matkallamme myös paikallisia ihmisiä. Esimerkiksi Ivan palasi kotiinsa vain kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen. Hän on nyt yli 80-vuotias.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: onnettomuus, Tsernobyl, ydinvoimala

Kommentit

Oma kommentti