Tuksun kirja oikeuteen – totta vai tarua?

Johanna Tukiainen on kertonut, että hänestä jo vuosikaudet sitten kirjoitetusta Koko kansan Johanna -kirjasta olisi tulossa kunnianloukkausoikeudenkäynti. Asiasta on käyty vilkasta keskustelua palstoilla.

Hymy selvitti asiaa.

Kirjaoikeudenkäynnille on ennen pääkäsittelyä sovittu valmisteluistunto Seinäjoen käräjäoikeuteen maaliskuulle. Jutun jatkokohtalo ratkeaa siellä.

Kirjan on kustantanut Suomen Metrotuotanto Oy, mutta sitä ei tiettävästi ole enää olemassa. Vastaajaksi onkin nimetty firman entinen omistaja.

EDIT. 15.1.2019 Valmisteluistunto oli jo joulukuussa. Tapauksen käsittelyyn on varattu viikko 13.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Johanna Tukiainen, Koko kansan Johanna

Kommentit

Olen lukenut tuon ”kirjan”. Suurimmalta osin se perustuu Tuksun itsensä julkaisemiin juttuihin ja kuviin. Mitään yllättäviä paljastuksia siinä ei ole, vaan häntä seuranneiden ihmisten jo ennalta tiedossa ollutta höpinää. Hänen itsensä esittämiä ”totuuksia” on ammuttu urakalla alas, faktoineen ja todistusaineistoineen. Hänhän on itse liioittelun ja valehtelemisen ruummillistuma. Suuruudenhullu ihmisraunio, joka ainoana uskoo omiin väitteisiinsä. Niin absurdi on tämän ihmisen elämä, hyvin julkinen sellainen, että ko. ”kirjaa” voi pitää vain vitsivihkosena. Tuksu on itse tehnyt elämästään tietentahtoen julkisen, ja jatkaa valitsemallaan linjalla.
Miten kunniaton ihminen voi syyttää ylipäinsäkään ketään kunniansa loukkaamisesta? Onko Suomen oikeuslaitoksella todellakin aikaa läpikäydä tällaista?

Miten kauan tuommoinen näkyjä näkevä ihminen voi olla vapaana? Ikävää vaan kun uskontoa käytetään omiin tarkoituksiin ja oman edun tavoitteluun. Olen seurannut Tukiaisen kirjoittelua jonkin verran ja huomannut suunnan olevan pahempaan suuntaan. Nuo uskon harhat ovat huolestuttavia. Toivoisin perheen puuttuvan asiaan.

Kirja julkaistiin 2013 ja kunnianloukkauksen pisinkin vanhenemisaika on viisi vuotta. Lycka till.

Saisiko tuota kirjaa vielä jostain? Millainen kunnianloukkaus on kyseessä?
Kunnianloukkauksen täyttymistä arvioitaessa ydinkysymys on usein se, onko väite tai vihjaus ollut totta vai onko se virheellinen. Lähtökohtaisesti oikean tiedon esittäminen ei ole kunnianloukkaus.
Eikö Tukiaisella ollut sopimus Metrotuotannon kanssa, taisi saada runsaat korvaukset, joskin kirja taisi tulla sivutuotteena isomman projektin ohella. (kirjaan tietääkseni pyydettiin kommentteja myös Tukiaiselta?)

Oma kommentti