Tv-juontaja Bettina Sågbom laukoi totuuksia suomenruotsalaisista!

Bettina SågbomTV:stä tuttu juontajasuosikki Bettina Sågbom puhuu Hymyn toukokuun numerossa suomenruotsalaisuudesta. Hän on sitä mieltä, että suomenruotsalaisuus voi jonain päivänä olla vain mielenkiintoinen harvinaisuus.

-Ja saavat syyttää siitä itseään! Bettina toteaa.

-Kun meille haluaa puhua ruotsia ja joutuu vähän hakemaan sanoja, käännämme puheen helposti suomeksi. Tuntuu, että Suomessa saa puhua vierasta kieltä vain, jos sitä puhuu täydellisesti.

Suomenruotsalaisuuteen liitetään myös kaikkinainen hyvinvointi ja positiivisuus.

-Se taas johtuu siitä, että suomenruotsalaiset ovat taitavampia pitämään kulisseja yllä. On kai niin, että vähemmistön keskellä haavoittuu helpommin, vähän kuin pienessä kylässä, jossa kaikki kyttäävät toisiaan. Suomenruotsalaisissa perheissä on ihan samoja ongelmia kuin muissakin. Meille on vain muita tärkeämpää se, että kaikki näyttää ulospäin hyvältä, tomuttaa Bettina.

Lue mielenkiintoisista ajatuksista lisää toukokuun Hymystä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: Bettina Sågbom

Kommentit

”Pakkoruotsi pois”-tyypille; sitä että otetaan kieli puheeksi ulkolaiselle EI ole ulkolaiselle outoa ollenkaan! Englannissa asuvana tiedän sen, siellä kun esim. Walesiläiset ylpeänä ilmoittavat että heidän kieli on cymri. Ja miten niin ”bättre folk”?! Ihan sinullekin tiedoksi että esim. sisällissodan aikana istui vankileireillä punaisia, suomenruotslaisia torppareita ja muuta ”köyhälistoa”. Ei ollut ns. aateleita kaikki. Hohhoijaa, pitäisikö ns. perussuomalaisella mentaliteetilla omaavat lukea sitä Suomen historiaansa vähän paremmin.

Suomenruotsalaisuus on aatelisuuden peruja, joita yllapidetaan vain ollakseen ”battre folk.” Jotkut suomenkieliset jopa varta vasten muuttaa hurrien alueille, etta lapset tulevat ruotsia puhuviksi, ja siten paasevat nauttimaan hurrien hyva veli jarjestelmasta. Mutta se on niin naurettavaa, kun suomenruottalainen ulkomailla alkaa kertoa olevansa ”Swedish speaking Finn” – ja ulkolainen ei nae siina mitaan sen kummallisempaa… ehka pitavat jopa hivenen outona etta se kieli edes pitaa ottaa puheeksi, koska kyseessa on kuitenkin FINN.

No sen luonnollisuuden todellakin näkee naamasta, se varmaan syö pelkkää sitruunaa..

bettina har ju helt rätt i denna sak. ja känner en finlandssvensk familj som de går dåligt för

Nämä kommentit eivät kyllä yhtään vastaa mun käsitystä suomenruotsalaisista, joita kumminkin tunnen aika monta. Peräti tavallista väkeä ovat, paitsi perhe ja sukulaiset ovat ehkä hiukan tärkeämpiä kuin suomensuomalaisille.

tätini on umpiruotsalainen ruotsista, ja nauraa noille suomenruotsalaisille pelleille jotka eivät osaa suomea, eivätkä edes oikeaa ruotsia.. jotain omituista siansaksaa

Jep…hatunnosto Bettinalle, suomenruotsalaisten ”Bättre folk” on teatteria…kulisseja kulisseja. Tämä on tiedetty että mansikkakakku ei välttämättä ole mansikkaa.

Hommahan tosiaan toimii molemmin päin 🙂
Se on kyllä totta että raha puhuu universaalia kieltä yli kieli ja kulttuurirajojen.

Kyl ne puhuu suomee eurollakin, ei siihen satkuu tarvii. Tarjoo maksuksi vaan parikyt senttii kaljasta, löytyypi suomen kieli äkkii:)

Mulle on Ekenäs-Hango-axelilla käynyt kyllä useamminkin niin päin, että henkilö ei ole suostunut puhumaan Suomea vaikka on selvästi sitä osannutkin. Olisi kai järkevä ajatella, että mentäisiin aina sillä kielellä jota kumpikin puhuu sujuvasti. Eli meikäläinen ei osaa ruotsia minkä kuulee heti, joten suomi olisi luontevampi valinta. Tietyt ideologiset syyt ilmeisesti estävät joitakin henkilöitä puhumasta suomea.

Tietysti raha eli pengar on se universaali väline, jonka avulla vastahakoinenkin suomenruotsalainen oppii yllättäen puhumaan lähes virheetöntä suomea esim. huoltoasemalla tai pikkuravintolassa. Tarjotkaa satasen tippiä ruotsia väkisin puhuvalle baarinpitäjälle, niin kieli alkaa luistaa ihan selkeellä suomella.

Oma kommentti