Vamma ei estä Lailaa auttamasta muita: ”Kovat kohtalot liikuttavat”

Halvaantunut Laila Janhunen kerää ruokakasseja hävikkiruoasta vähävaraisille lohjalaisen M-Market-yrittäjän kanssa yhteistyössä. Avun tarvitsijoiden määrä räjähti kasvuun koronavuoden aikana.

Siniset silmät loistavat siihen malliin, että koronamaskista huolimatta voi nähdä, että hymy tulee suoraan sydämestä ja ulottuu silmiin asti. Siitäkin huolimatta, että Laila Janhusen vasen puoli kehosta ei toimi, eikä hän voi lainkaan liikuttaa halvaantuneita jalkateriään. Laila tarvitsee omaishoitajan apua kulkemiseen ja ruokailuun. Kivut jaloissa ovat kovat, mutta Laila ei valita. Hän on nähnyt, miten paljon avun tarvitsijoita on Suomessa, ja myös Lohjan seudulla, jossa hän itse asuu. Kuluneen vuoden aikana autettavien määrä on noussut moninkertaiseksi.

– Avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Siihen on vaikuttanut koronaviruksen aiheuttama kriisi, josta kärsivät niin eläkeläiset kuin nuoremmatkin ihmiset. Vuosi sitten autettavia henkilöitä tai perheitä oli seitsemästä kymmeneen, nyt jopa 70 autettavaa, Laila laskeskelee.

Hätä on niin akuutti ja voimakas, että Laila perusti Pidä huolta ry:n maaliskuun alussa. Tavoite on helpottaa avustustyötä virallistamalla toiminta.

– Myös varainkeruulupa on haussa, ja toivottavasti saamme sen pian, Laila hymyilee.

Hän hyvä esimerkki siitä, että kun itse tarvitsee apua, osaa sitä myös antaa. Halu auttaa on suurempi kuin pyörätuoliin sidottu elämä. Laila on saanut myös todeta, että ihmisten halu tukea ja auttaa taloudelliseen pulaan joutuneita on voimakas.

– Kyllä ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja auttamishaluisia. Sosiaalisessa mediassa on voimaa. Puskaradio toimii, hän toteaa.

Lailan mielessä on lämmin muisto viime joululta, kun hän oli hakemassa paikallisesta M-Market Palomäestä hävikkiruokaa yksinhuoltajaäidille, joka ei ollut kyennyt päiväkausiin tarjoamaan lapsilleen kunnollista ruokaa. Kauppaan piipahtanut rakennusalan yrittäjä, Tuukka Peltonen kysyi Lailalta avustustoiminnasta. Sitten hän tarjoutui maksamaan kaikki toiveissa olleet ruokatavarat. Muisto tästä nostaa vieläkin liikutuksen kyynelet Lailan silmiin.

– Lopuksi Tuukka Peltonen laittoi vielä suklaarasian ostoskärryyn.

Lue juttu kokonaisuudessaan painetusta Hymystä tai verkkolehdestämme. Jutun on kirjoittanut toimittaja Reija Kokkola.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: auttaminen, hävikkiruoka, Laila Janhunen, ruokakassi

Kommentit

Oma kommentti