Haluatko pysyä nuorena pidempään? Tutkijat väittävät salaisuuden piilevän tässä!

Tee. Kuva: Unsplash.com

Juo kolme kupillista teetä päivässä ja elä pidempään. Näin uskoo uusi tutkimus, joka tehtiin Kiinan Chengdussa sijaitsevan Sichuanin yliopistossa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin The Lancet Regional Health – Western Pacific -lehdessä.

Tutkijat haastattelivat ison määrän ihmisiä. Heitä oli 5 998 henkilöä iältään 37–73-vuotiaita brittiläisiä sekä sekä 7 931 henkilöä iältään 30–79-vuotiasta ihmistä. Heiltä kyseltiin teenjuontitottumuksista, kertoo New York Post.

He kysyttiin, että joivatko he mustaa, vihreää, keltaista vai perinteistä kiinalaista oolong-teetä, sekä kuinka monta kupillista sitä he joivat päivittäin.

Jokaisen osallistujan biologinen ikä laskettiin kokoamalla kehon rasvaprosentti, kolesteroli ja verenpainee.

Tutkimus oli kuitenkin vain ”havainnoiva”, joten tutkijat eivät voineet todistaa, hidastiko teen juominen biologista ikääntymistä.

Siitä huolimatta johdonmukaiset teenjuojat osoittivat merkkejä hitaammasta ikääntymisestä. Suurin osa näistä ihmisistä oli miehiä, jotka noudattivat myös terveellisempää ruokavaliota, käytti alkoholia vähemmän ja kokivat vähemmän ahdistusta ja unettomuutta.

”Altistumis-vastesuhde viittasi siihen, että nautittua päivittäin noin kolmen kupillista teetä tai kuudesta kahdeksaan grammaan teelehtiä, voi antaa ikääntymistä estävät edut”, tutkijat sanoivat.

Tutkijoiden mukaan kohtuullisella teen kulutuksella oli vahvimmat ikääntymistä estävät edut.

Tutkimuksen mukaan teen juomisen lopettaneet osallistujat näyttivät ikääntyvän nopeammin.

Tutkijat uskovat, että syynä on polyfenolit. Ne ovat teen bioaktiivinen aine ja ne ”moduloivat suoliston bakteereja”. Polyfenolit voivat olla roolissa immuunijärjestelmän, aineenvaihdunnan ja kognitiivisen toiminnan säätelyssä.

He totesivat myös flavonoideilla olevan elinajan pidentämiseen yhteys.

Esimerkiksi teessä on flavonoideja, mutta tiedetään, että suomalaisessa ruokavaliossa tummat marjat ovat flavonoidien parhaita lähteitä. Niissä on enemmän ja monipuolisemmin erilaisia flavonoideja kuin vihreässä teessä.

Tutkijat totesivat, että teen kulutus voi suojata ikään liittyviltä sairauksilta, kuten sydän- ja verisuonitaudeilta, diabetekselta, dementialta ja eräiltä syöpätyypeiltä, ja että teen kulutus liittyi pienempään kuolleisuusriskiin.

Todisteiden perusteella he sanoivat, että oli ”uskottavaa”, että teen kulutus voi viivästyttää ihmisten biologista ikääntymisprosessia.

Tutkijat eivät tutkineet, oliko tietty teetyyppi parempi ikääntymisen estämisessä kuin joku toinen.

Teen lämpötilalla ei myöskään ollut merkitystä, ja he totesivat, etteivät he kysyneet ihmisiltä kuluttamiensa teekuppien kokoa.

Lähde: New York Post

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: ikä, ikääntyminen, nuoruus, tee, vanheneminen, vanhuus

Kommentit

Oma kommentti