Huippulaulajatar sairastui vakavasti – harvinainen jäykkyysoireyhtymä, julkaisi videon

Celine Dion on sairastunut vakavasti. SPS eli Stiff person -oireyhtymä on sairaus, jolla on autoimmuunisairauden piirteitä.

Laulaja siirtää kevään 2023 esitykset vuodelle 2024 ja peruuttaa kahdeksan kesän 2023 esitystä.

– Olen kärsinyt terveyteeni liittyvistä ongelmista pitkään, ja minun on ollut todella vaikeaa kohdata nämä haasteet ja puhua kaikesta, mitä olen käynyt läpi, Celine kertoo Instagramissa.

– Sattuu, kun kerron teille, että en ole valmis aloittamaan uudelleen kiertuettani Euroopassa helmikuussa.

Stiff-person-oireyhtymä (SPS) on harvinainen neurologinen sairaus, jolla on autoimmuunisairauden piirteitä. SPS:lle on ominaista vaihteleva lihasten jäykkyys vartalossa ja raajoissa sekä lisääntynyt herkkyys ärsykkeille, kuten melulle, kosketukselle ja emotionaalisille ahdistuksille, jotka voivat laukaista lihaskouristuksia.

Sairaudesta käytetään myös nimeä jäykkyysoireyhtymä.

Ensimmäiset muutokset havaitaan tavallisesti vartalon alueen lihaksissa, joista oireet etenevät raajojen tyvialueen lihaksista kohti niiden kärkiosia. Lihasspasmit syntyvät yleensä ulkoisten ärsykkeiden laukaisemina, tyypillisesti kosketus- tai kuuloaistimuksiin perustuvat ärsykkeet, tai ärsykkeet, joihin liittyy muutoksia stressi- tai tunnetasolla saattavat laukaista ryppäittäin esiintyvän lihasspasmioireen. Potilaalla saattaa esiintyä myös silmien liikehäiriötä kuten katseen dyskonjugaatiota ja silmävärvettä, kertoo Neuroliitto.

Teksti:Hymyn toimitus

Kommentit

Oma kommentti