Tuohtunut isä: ”Ärsyttää ja suututtaa” – Hiki kastelee talvipukeutujat kaupoissa!

– Ärsyttää ja suututtaa, sanoo Hymyn toimitukseen yhteyttä ottava pienen lapsen isä.

Miestä ärsyttää suunnattomasti talvipakkasella kauppojen ja junien lämpötilat. Mittarin mukaan jopa lähes 25 astetta ei ole poikkeus.

– Nyt pitäisi säästää energiaa, mutta lämpötilat ulkoa talvitakeissa sisään tuleville on karmiva koettelemus. Matkustin vähän aikaa sitten pienen poikani kanssa paikallisjunassa Leppävaaraan. Junassa oli kuuma kuin etelässä konsanaan. Valuin hikeä ja niin myös pieni lapsenikin. Älytöntä tällainen sähkön tuhlaaminen. Sama tilanne on myös kauppakeskuksissa ja kaupoissa. Ei varmasti talvitakki yllä ehdi takaisin kassalle, kun paita on hiestä märkä ja sitten takaisin talvipakkaseen. Varmasti siitä saa flunssan palkkioksi, tuohtunut isä toteaa hymy.fille.

Tuohtuneen isän purnaukseen löytyi vastaus Palvelualojen ammattiliiton sivustolta. Työnantajan vastuu työtekijöiden terveydestä ulottuu myös työpaikan lämpötilaan. Kuumuuden, kylmyyden tai vetoisuuden aiheuttamat ongelmat on huomioitava ja kirjattava työsuojelun toimintaohjelmaan.

Vuosittain laadittaviin työsuojelun toimintasuunnitelmiin tulee kirjata myös toimenpiteet, joilla parannetaan työpaikan lämpöolosuhteita.

Lämpötiloista ja ilmanliikkeestä on laadittu ohjearvoja työn kuormituksen mukaan:

kevyt istumatyö 21-25 °C esim. kassatyö, toimistotyö

kevyt työ 19-23 °C esim. pientavarahyllytys ja -keräily

keskiraskas työ 17-21 °C esim. varastotyö, myyjän työ

raskas työ 12-17 °C esim. raskaiden taakkojen käsin suoritettavat nostot,

Suositeltava ilman suhteellinen kosteus on 30 – 70 %.

Teksti:jarikupiainen

Kommentit

Oma kommentti