Ruusujuuri selätti unettomuuden

Tuula_Takkinen_by_timo_lindholm_terveys-hymyTuula Takkinen on muutaman viime vuoden aikana saanut elämäänsä aivan uutta potkua. – Siitä suuri kiitos ruusujuurivalmisteelle, jonka ansiosta olen saanut sisäisen rauhan.

Rovaniemeläinen Tuula Takkinen, 63, ehti tehdä perhepäivähoitajan raskasta työtä 30 vuotta, ennen kuin terveys petti. Työt loppuivat jo kahdeksan vuotta sitten, kun hänellä todettiin lannerangan rappeuma.

– Siitä se painajainen alkoi. Selän kuvauksen jälkeen jäin sairauslomalle, mutta vasta viime heinäkuussa jäin vanhuuseläkkeelle. Selkä alkoi kuitenkin kiusata jo vuosia ennen diagnoosia. Liikkuminen muuttui vaikeaksi, Tuula huokaa.

– Menin työterveyshuoltoon ihan toisen asian takia, kun lääkäri alkoi kysellä, miksi nousen ylös niin vaikeasti. Yritin vähätellä, ettei tämä ole mitään ja selitin, että se johtuu siitä, kun olen vuosikaudet nostellut lapsia. Lääkäri kuitenkin sanoi, että hänen mielestään asiat eivät ole nyt kunnossa ja määräsi minut heti seuraavana päivänä kuvattavaksi.

Tuula joutui jäämään kotiin.

– Siitä se sitten alkoi. Pyörin kotona aika monta vuotta ja liikkeet olivat hyvin vähäisiä. Minun käskettiin kuitenkin pitää huolta säännöllisestä päivittäisestä kävelystä. Siinä kävi sitten kuitenkin niin, että paino alkoi nousta, ja reilut kolme vuotta sitten elokuussa päätin viimein, että nyt tai ei koskaan. Rupesin pudottamaan painoa ja päätin liikkua entistä enemmän.

Ensin kuntosali

Reilu vuosi sitten Rovaniemellä pidettiin Seniorimessut, missä Tuula ei koskaan ennen ollut käynyt, mutta nyt hän syystä tai toisesta päätti piipahtaa siellä.

– Voitin sieltä 60 euron lahjakortin kuntosalille, mutta arastelin alkuun sinne menoa. Lopulta kuitenkin uskaltauduin ja huomasin sen aivan ihanaksi paikaksi. Sain tosi lämpimän vastaanoton. Olen ruvennut myös kävelemään, ja kävelen viikottain noin 40 kilometriä.

Kaiken takana on Tuulan raju painonpudotus. Kolmessa vuodessa hän on laihtunut kunnioitettavat 27 kiloa.

– Se onnistui ihan pelkästään liikuntaa lisäämällä ja vähän ruokavaliota muuttaen. Se oli sinänsä helppoa, koska en ole koskaan ollut makean syöjä enkä käytä alkoholia. Muutokset olivat melko vähäisiä, mutta ne tepsivät yhdessä liikunnan kanssa.

Yksi ongelma Tuulalle silti jäi. Hän nukkui yönsä todella huonosti.

– Kului kahdeksan vuotta, kun nukuin kehnosti. Tunti unta, kolme tuntia valvomista ja kävelyä, sitten taas pari tuntia unta. Nukuin yössä vain neljä tai viisi tuntia. Sama jatkui ympäri vuoden eikä siihen vaikuttanut pohjoisen yötön yö eikä kaamosaika.

Jo viikossa muutoksia

Sitten sattuma puuttui taas peliin. Tuula löysi itsensä Vanhat markkinat -nimisestä tapahtumasta ja osti sieltä Golden Root -ruusujuuritabletteja. Hän käänteli rasiaa kädessään ja tuumasi, että kokeillaan nyt sitten vielä tätäkin.

– Olin lukenut siitä paljon ja kiinnostuin. Ei kestänyt kuin runsaan viikon verran, kun aloin ihmetellä itsessäni tapahtunutta myönteistä muutosta. Oli kuin olisin saanut sisäisen rauhan ja hyvän olon, ja sitten alkoi nukuttaa myös öisin. Saatoin nukkua seitsemän tuntia yhteen menoon. Ruusujuuri on antanut minulle ihan uuden elämän.

Kun tätä juttua tehtiin, Tuulalla oli menossa vasta kolmas kuukausi ruusujuurta.

– Jotenkin se rauhoittaa. Ruusujuuri on vaikuttanut myönteisesti myös selkäkipuihin, sillä kun aiemmin pyörin sängyssäni öisin ja yritin saada unen päästä kiinni, se kipeytti koko ajan selkää. Nyt tilanne on täysin muuttunut, sillä kivut ovat entiseen verrattuna hyvin vähäisiä. Vain siivouspäivää seuraavana päivänä paikat ovat tavallista kipeämmät, mutta se menee ohi.

– Kolme asiaa on vaikuttanut nykyiseen hyvään olooni: painon pudotus, liikkuminen ja kuntosali ja kolmantena ruusujuuri.

Tuulan terveyspuolelle kuuluu muutenkin erinomaisia asioita, sillä mittavan laihdutuksen ansiosta hän pystyi viime tammikuussa jättämään pois verenpainelääkkeen, kolesterolilääkkeen ja yhden vahvan särkylääkkeen.

– Kalkkia ja D-vitamiinia syön ja neljä kertaa vuodessa käyn ottamassa B12-pistoksen, sillä elimistöni ei saa sitä riittävästi ruuasta. Se on kuitenkin pikku juttu sen rinnalla, että verenpaine- ja  kolesterolilääke jäivät pois.

Terveys-Hymy 6-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Timo Lindholm
Avainsanat: kuntoilu, laihtuminen, lannerangan rappeuma, painonpudotus, ruusujuuri, unettomuus

Kommentit

Oma kommentti