18-vuotiaan Ellien tarina: Painoin vain 25 kiloa

Ellie sairastui syömishäiriöön jo ala-asteella. Vuosien alamäen jälkeen apu löytyi viimein täysi-ikäistymisen myötä aikuisille suunnatun hoito-ohjelman avulla.

Skotlantilainen Ellie Spofforth, 18, muistaa, kuinka hän lapsena nautti syömisestä. Hän ei ollut koskaan nirso, vaan maisteli mielellään uusia makuja. Ellie myös leipoi mielellään ja koko perhe pääsi nauttimaan tytön harrastuksesta.

Ala-asteella asiat kuitenkin kääntyivät päälaelleen, kun Ellieta alettiin kiusata koulussa.

-Muistan tarkkaan, kuinka kaikki alkoi. Samalla luokalla olleet tytöt alkoivat pilkata minua painoni vuoksi. He ilkkuivat, että olen koko luokan suurikokoisin. Silloin havahduin ajattelemaan ulkonäköäni ja pakkomielteeni laihduttamiseen alkoi.

Ellie ryhtyi 12-vuotiaana vegaaniksi pudottaakseen painoaan. Hän vähensi syömistään niin radikaalisti, että pian päivittäiseen ruokailuun kuului vain yksi pieni ateria. Seitsemännellä luokalla Elliella diagnosoitiin anoreksia ja vakava masennus. Tytön syömistä ryhdyttiin tarkkailemaan sekä vanhempien että lääkärien toimesta.Se ei kuitenkaan estänyt syöksykierteen syvenemistä.

-Söin enemmän, mutta kävin oksentamassa ruokailun jälkeen. Onnistuin salaamaan asian vanhemmiltani, koska laitoin aina vessassa vesihanan täysille. Laihtumistani peittelin löysiin vaatteisiin pukeutumalla.

Ellie harrasti pakkomielteisesti liikuntaa, askelia kertyi päivässä jopa 30 000. Lääkärin
vastaanotolla tehdyt punnitukset eivät paljastaneet tilanteen vakavuutta, sillä hän laittoi salaa vyötärö- ja nilkkapainot saadakseen vaa’an lukeman näyttämään suuremmalta.

Kolmessa vuodessa Ellien syömishäiriö kärjistyi niin vakavaksi, että hän joutui vuodeksi psykiatriselle osastolle. Hoitojakso alkoi maaliskuussa vuonna 2018 hänen ollessaan 16-vuotias. Sairaalassaolo kuitenkin vain pahensi tilannetta.

Kaikenlainen liikunta kiellettiin ja se sai teinitytön oksentelemaan entistä enemmän. Vessassa käyntiä ei tarkkailtu, joten hän pystyi jatkamaan laihduttamistaan. Ellien mielestä hoitojakso psykiatrisella osastolla oli virheliike.

-Opin siellä vain lisää huonoja tapoja. Olin muiden mielenterveyspotilaiden ympäröimänä ja jutut pyörivät itsensä vahingoittamisen ympärillä. Aloin matkia muita ja muun muassa hakata päätäni seinään henkisen tuskan tukahduttamiseksi.

Lue koskettava selviytymistarina painetusta Hymystä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ellie May? (@elliespofforth) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ellie May? (@elliespofforth) jakama julkaisu

Teksti:Hymyn toimitus, Seija Myllymäki
Avainsanat: anoreksia, Ellie Spofforth, syömishäiriö

Kommentit

Oma kommentti