Hymy 60 vuotta – mitä muuta vuonna 1959 tapahtui? Paljon!

Hymy perustettiin kansalaisten iloksi vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Mitä muuta tuona herran vuonna tapahtui? Asiasta ehtii lukea vielä Hymyn painetun juhlanumeron (lokakuun numeron) artikkelista.

Helmikuussa 1959 tapahtui ainakin jotain sellaista, joka on vahvasti liitetty Hymy-lehden tulevaan menestykseen.

Pieksämäellä perustettiin Maalaisliitosta eronneen kansanedustaja Veikko Vennamon johdolla Suomen Pientalonpoikien Puolue. Se tunnettiin sittemmin nimellä SMP eli Suomen Maaseudun Puolue.

SMP:n kannatus nousi yhtä aikaa Hymyn kanssa, ja sen kannatus oli suurimmillaan 70-luvun alussa. Aivan kuten Hymynkin. Vuonna 1970 lehdellä oli 2,3 miljoonaa lukijaa ja se tavoitti 61 prosenttia Suomen yli 12-vuotiaista. Hymy ja SMP olivat kummatkin pienen ihmisen asialla ja rötösherroja vastaan.

Vuonna 1959 Paul Ankan vierailu oli suomalaisnuorisolle tervetullut piristys, sillä vain noin kuukautta aiemmin Suomea oli ravistellut murha, joka kosketti varsinkin nuoria. Olivathan uhreina nuoret.

Kyse oli Tulilahden murhasta. Kaksoismurha tehtiin 28. heinäkuuta 1959 Tulilahden leirintäalueella Heinävedellä. Se on edelleen Suomen kuuluisimpiin lukeutuva henkirikostapaus, jossa surmansa saivat jyväskyläläiset 21-vuotias sairaanhoitajaoppilas Eine Maria Nyyssönen ja 23-vuotias toimistoapulainen Riitta Aulikki Pakkanen. Tapaus on edelleen ratkaisematta.

Yläkuvassa Hymyn 60-vuotisjuhlanumeron eli lokakuun lehden kansi.

Wikimedia Commons

 

Teksti:Hymyn toimitus, JT Tuomela
Avainsanat: Veikko Vennamo, Hymy, juhlanumero, Tulilahti, Paul Anka

Kommentit

Oma kommentti