Anssi Kela kertoo, kuinka Vain elämää -ohjelmaa oikeasti tehdään

Anssi Kela kertoo saaneensa paljon kysymyksiä Vain elämää -ohjelman tekemiseen liittyen. Niinpä mies on päättänyt vastata tiedusteluihin  Facebookissa viimeisen päälle perusteellisesti.

Monia mietityttää, saavatko artistit ihan oikeasti valita kappaleet vapaasti.

– Kyllä. Biisien valintaa ei rajattu tai ohjailtu millään tavalla, artistien koko tuotanto oli käytettävissä. Meitä pyydettiin valitsemaan kultakin artistilta ainakin pari kappaletta: ykkösvalinta, sekä yksi tai kaksi vaihtoehtoa siltä varalta, että samasta biisistä tulisi useampia varauksia. Tällaisissa tapauksissa tuotanto teki päätöksen siitä, kuka sai ykkösvalintansa, ja kenelle annettiin vaihtoehtoinen laulu, Kela täsmentää.

– Jos biisit muka ovat yllätyksiä, niin miten on mahdollista, että niistä on tehty etukäteen haastattelut? moni pähkäilee epäillen jonkinlaista filunkipeliä.

– Kunkin artistin päivänä esitetyt haastattelut kuvattiin 2,5 kuukautta ennen Hirvensalmen leiriä. Siinä vaiheessa biisivalinnat oli jo tehty. Haastatteluissa kullekin heitettiin parinkymmenen kappaleen nimet, joiden taustoista sitten kerroimme jotain. Suurin osa biiseistä oli hämäystä, mutta niiden joukossa olivat ne seitsemän, jotka kuultiin Satulinnassa. Biisit ja niiden esittäjät kuitenkin paljastuivat vasta siinä tilanteessa, kun pöydässä kilistäjä kertoi, minkä kappaleen aikoi esittää, laulaja korostaa.

Toiset puolestaan tuntuvat pitävän esityksiä niin upeina, että niiden aitoutta epäillään.

– Esitykset ovat live-esityksiä, joita tarpeen mukaan on höystetty ennakkoon äänitetyillä lisäraidoilla. Jälkeenpäin esityksiini ei lisätty yhtään mitään: kaikki oli livesoittoa ja -laulua parilla kovalevyraidalla ryyditettynä.

Sitten se legendaarinen itkemisasia. Pistetääkö porukka pillittämään tuotannon toimesta draaman lisäämiseksi?

– Ei. Keskusteluja ja reaktioita ei oltu käsikirjoitettu millään tavalla. Sana oli vapaa: mistään ei tullut ohjeita, että pitäisi puhua jostain tietystä asiasta, tai välttää puhumista jostain toisesta. Pöydässä esitetyt insertit luonnollisesti ohjasivat keskustelua eri suuntiin, mutta jaksot on käytännössä koostettu ilman käsikirjoitusta tapahtuneesta vapaasta seurustelusta. Kukin päättää itse, minkä verran haluaa avautua elämästään, Kela painottaa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Anssi Kela, Vain elämää, haastattelu, live, aito

Kommentit

Oma kommentti