Vastaamo-tietomurron takana entinen työntekijä ja kiristyksen motiivina kosto?

Keskusrikospoliisi on ottanut yhdeksi tutkintalinjakseen selvittää entisen työntekijän mahdollista osuutta Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtorikoksessa. Asiasta kirjoittaa painetussa Hymyssä Hymyn ja Alibin päätoimittaja Mika Lahtonen.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtojutun tutkinta etenee keskusrikospoliisin päämajassa Vantaalla maan parhaiden tutkijoiden voimin. Tutkintalinjoja on useita. Niistä yksi liittyy entisiin Vastaamon työntekijöihin, eli henkilöön tai henkilöihin, joilla saattaisi olla motiivi vahingoittaa yhtiön toimintaa, sekä hyötyä siitä myös taloudellisesti.

Ei olisi nimittäin ensimmäinen kerta, kun rikoksen tekijäksi tai apuriksi paljastuu henkilö sisäpiiristä. Niin on tapahtunut esimerkiksi arvokuljetusautojen ryöstöissä, kun yrityksen sisältä on annettu tietoja varsinaisille ryöstäjille ajoreiteistä ja kellonajoista.

Keskusrikospoliisin yksi tutkintalinjoista liittyy nimen omaan Psykoterapiakeskus Vastaamon sisäpiiriin. Varmuudella KRP tutkituttaa kiristyskirjeen semantiikan, eli kiristyskirjeessä käytetyn kielen merkityksen asiantuntijalla.

Kiristäjä kirjoittaa uhreilleen muun muassa näin: ”Koska tämän yrityksen johto on kieltäytynyt ottamaan vastuuta omista virheistään, joudumme ikävä kyllä pyytämään Teitä maksamaan pitääksenne henkilötietonne turvassa. Seuraa alla olevia ohjeita lähettääksesi Bitcoineja osoitteeseemme.”

Teitittelyn ja sinuttelun horjuvuus viittaa siihen, että henkilö ei ole kovin tottunut kirjoittaja. Virallisuuden tavoittelu on hankalaa. Teksti vaikuttaa suomalaisen kirjoittamalta, koska sen kielen taso on parempi kuin esimerkiksi ulkomaisissa huijauskirjeissä.

Tärkeämpi havainto on muoto ”TÄMÄN yrityksen johto”. Mitä se tahtookaan kertoa? Lue juttu painetusta Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: kiristyskirje Vastaamo, psykoterapia, tietomurto Vastaamo, Vastaamo kiristys

Kommentit

Oma kommentti