Eikö laihdutus onnistu millään – sinulla voi olla tämä piilevä vaiva!

Helsinkiläinen nelikymppinen Mikko ei onnistunut pudottamaan painoaan aikuisiällä, vaikka nuorempana hän oli laihduttanut ”suhteellisen helposti” yli kaksikymmentä kiloa.

-Vaikka lisäsin liikuntaa ja söin kurinalaisesti paino aleni niin vähän että kärsivällisyys laski pakkaselle. Sitten sorruin. Ja taas piti aloittaa alusta, Mikko manailee.

Mikosta tuntui siltä, että aina kun hän oli saanut muutaman kilon pois ja antoi itselleen pienen herkutteluhetken tai joi muutaman saunaoluen, kaikki tuli takaisin.

-Lopulta menin lääkärille ja sanoin, että tämä on sairasta. Vaikka ihmiset syyttävätkin lihavuudestaan usein aineenvaihduntaa, minusta tuntui siltä, että jotain on oikeasti vialla.

Niin olikin. Mikko ohjattiin kilpirauhastesteihin ja hänellä todettiin vajaatoiminta.

-Nyt olen syönyt lääkettä puoli vuotta ja paino on tippunut parikymmentä kiloa. Ei se nyt itsestään ole tippunut, mutta nyt tunnen aineenvaihduntani olevan kunnossa. Kun jotain ponnistelen laihdutuksen eteen, tuloksia tulee eikä mikään junnaa paikoillaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on autoimmuunisairaus, joka on diagnosoitu noin 240 000 suomalaisella. Erään arvion mukaan se on kuitenkin alidiagnosoitu sairaus – jopa neljännesmiljoona ihmistä sairastaa sitä tietämättään.

Lääkärit eivät vieläkään tunnista tarpeeksi hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaa. Moni valittaa haluttomuutta, ajatuksen katkeilua, keskittymiskyvyttömyyttä, hitautta, äänen käheyttä, masennusta, paino-ongelmia, turvotusta ja ummetusta. Oireita on lukuisia, mutta ne pistetään toisten sairauksien piikkiin.

Vain pieni verikoetesti riittää toteamaan vajaatoiminnan. Lääkitys on elinikäinen, pilleri aamuisin tyhjään vatsaan. Lääke ei maksa paljon eikä siitä ole oikein käytettynä sivuvaikutuksia.

Kuvituskuva

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: kilpirauhasen vajaatoiminta

Kommentit

Oma kommentti