MVPhotos

Grace halvaantui kaulasta alaspäin: ”Maalaan ja soitan suullani”

Yhdysvaltalaisnainen oli halvaantuessaan 17-vuotias. Hän ei kuitenkaan lannistunut, vaan keksi uuden tavan jatkaa rakkaita harrastuksiaan. Nykyään hän maalaa ja soittaa pianoa suutaan käyttäen.

21-vuotiaan Gracen tarinan voi lukea painetusta lehdestä. Sen on sinne kirjoittanut Seija Myllymäki.

Grace Fisher, 21, oli reilu neljä vuotta sitten aloittelemassa syntymäpäivänsä viettoa. Hän oli kutsunut kavereitaan kotiinsa. Juhlat eivät ehtineet kuitenkaan missään vaiheessa alkaa, koska Grace sai jonkinlaisen sairauskohtauksen vieraiden saavuttua.

– Tunsin niskassani todella kovaa kipua ja lisäksi käsiäni pisteli. Tiesin heti, että jotain oli pahasti vialla. En ollut koskaan tuntenut vastaavaa kipua, Grace muistelee.

Nuori nainen kiidätettiin sairaalaan. Hänen tilansa huononi todella nopeasti, sillä Grace menetti kävelykykynsä vartin sisällä ensioireiden alkamisesta.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Grace sai selityksen mystisille oireilleen. Nuori nainen oli sairastunut niin sanottuun akuuttiin velttohalvauksen oireyhtymään (Acute flaccid myelitis eli AFM). Kyseessä on harvinainen polion kaltainen sairaus.

Taudin syytä ei ole toistaiseksi pystytty aukottomasti selvittämään. Oireiden vakavuus vaihtelee rajusti, mutta Gracella se ilmeni pahimmalla mahdollisella tavalla. Hän oli halvaantunut kaulasta alaspäin vain 17-vuotiaana.

– Minua ei kauhistuttanut se, että viettäisin loppuelämäni pyörätuolissa. Mutta pelkäsin, etten pystyisi koskaan enää maalaamaan tai jatkamaan musiikkiharrastustani, Grace sanoo.

Hän ei ole jättänyt kumpaakaan harrastuksistaan. Lue tarina lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Acute flaccid myelitis, AFM, Grace Fisher, sairaus

Kommentit

Oma kommentti