Hautakorpien oikeustaisto jatkuu EIT:ssä – uutena tapauksena Jarin varvas

Marketta ja Jari Hautakorpi ovat taistelleet vakuutusyhtiöiden ja eri oikeusasteiden kanssa 25 vuotta.

Nyt taistelu Suomessa loppui, kun korkein oikeus ei antanut valituslupaa Marketalle. Siinä ohessa Jarilta jouduttiin amputoimaan varvas ja uusi taistelu on käynnistymässä.

Hymyn edellinen juttu kertoi Hautakorpien nälkälakosta vakuutusyhtiö Turvan edessä Tampereella viime vuoden syksyllä. Lakko kesti kahdeksan päivää ja pariskunta sai tarvitsemansa julkisuuden. Diabeteksestä kärsivä Jari selvisi yllättävän hyvin, vaikka oli jättänyt dialyysihoitojaan väliin, mutta Marketalle tuli voimakkaita kipukohtauksia.

Pariskunnan taistelu alkoi Marketan autokolarista Tampereella vuonna 1993. Takaa tullut auto törmäsi vauhdilla Marketan autoon ja hän sai pahan retkahdusvamman.

Pariskunnan mukaan kyse on siitä, onko Marketta Hautakorpi työkyvytön vai ei. Hovioikeuden päätöksessä vuonna 2000 hänet todettiin työkyvyttömäksi, mutta Turvan lausunnon mukaan hän on työkykyinen.

Marketan auto-onnettomuusjupakka vuodelta 1993 jatkuu kohta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT).

– Suomihan on saanut useita tuomioita liian pitkistä oikeusprosesseista. Meillä on nyt asianajaja Lakimajakasta, joka suostuu ajamaan asiaa ilmaiseksi, Hautakorvet kertovat Hymyn painetun lehden haastattelussa.

Jutussa Jari kertoo uudesta mahdollisesti alkavasta oikeusprosessista. Sen alkutahdit lyötiin viime joulukuussa, kun Jari oli kotonaan suihkussa.

– Minullahan ei diabeteksen takia ole tuntoja nilkan alapuolella. Olin normaalisti aamusuihkussa ja sen jälkeen laitoin heti sukat jalkaan, Jari kertoo.

Jalka reagoi. Tuomioksi tuli pian amputaatio ja niinpä Jarin pikkuvarvasta vietiin.

Lopulta varmistui, että pikkuvarpaan oli vienyt kuuma suihku.

– Oikeakätisenä huuhdon normaalisti ensin yläkroppaa ja lopuksi jalat. Siinä vaiheessa veden on täytynyt muuttua kiehuvan kuumaksi.

Hautakorvet asuvat Ikaalisissa 31-vuotiaassa vuokra-asunnossa, jonka kuumavesisäiliö oli alkuperäinen. Kun putkimies tuli tutkailemaan sitä, oli hän polttaa kätensä vesisäiliöön. Termostaatti oli jumissa.

– Yhdestä säiliöfirmasta sanottiin, että laitteessa on kolme eri varojärjestelmää. Jos ne kaikki pettävät, voi vesi olla 105-asteista.

Teksti:Hymyn toimitus, Lasse Tuorila
Avainsanat: oikeustaistelu Jari Hautakorpi

Kommentit

Oma kommentti