Hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantanen: Jalkani amputoitiin!

Koko kansan rakastama hiihtoikoni Siiri ”Äitee” Rantanen, 96, ei ole tänä talvena pystynyt nauttimaan ulkoilusta Lahden Vesijärven jäällä entiseen malliin. Takavuosien hiihtolegendan vasen jalka amputoitiin tammikuussa polven alapuolelta, mikä on vaatinut teräsrouvaa hidastamaan tahtia – ainakin väliaikaisesti.

– Olisihan tuossa uudet sukset odottamassa kamarin nurkassa. Ai ai, pääsisipä hiihtämään. Kyllä minä vielä menen, kun saan toisen käpälän, Siiri innostuu.

Syy jalan ongelmiin alkoi varvastulehduksesta. Polvi operoitiin Päijät-Hämeen keskussairaalassa, minkä jälkeen Siiri siirrettiin Jalmarin kuntoutussairaalaan. Sieltä hän pääsi kotiin muutama viikko sitten.

– Mikäs minun on täällä ollessa. Ei minulla ole mitään hätää, eikä rasitusta. Menen täyttää häkää. Liikun rollaattorilla, pääsen sänkyyn ja sängystä pois. Se on vain ponnistettava, Siiri toteaa.

Sairaalajakso jätti hiihtolegendaan jälkensä.

– Pitivät minua niin paljon nukutuksessa, että olin ihan pöpperössä.

Kuntoutus on jatkunut kotona, jossa Siiriä käyvät auttamassa hoitajien lisäksi omat yli 70-vuotiaat pojat arkisissa askareissa. Hänen miehensä Kalle kuoli vuonna 2004.

– Molemmat pojat käyvät päivittäin ja tuovat ruokaa. Vähän syödään, juodaan ja nukutaan. Sillä tavalla mennään eteenpäin. Elämä on helppoa ja mukavaa.

Jalkaproteesia Siiri odottaa pääsevänsä testailemaan lähiviikkojen aikana.

Lue juttu Siiristä painetusta Hymystä. Hänen asenteestaan meillä kaikilla saattaisi ehkä olla vähän opittavaa. Jutun on tehnyt Juhamatti Nieminen.

Olympiasankarista ilmestyi viime vuonna urheilutoimittaja Jari Porttilan kirjoittama elämäkerta Äitee – Siiri Rantasen tarina (Docendo).

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Äitee, amputointi, Siiri Rantanen

Kommentit

Oma kommentti