Hymy kyläili Olga Temosen tilalla: ”Täällä ei työ lopu!”

Näyttelijä Olga Temonen, 42, ahertaa perheen, työn ja maatilan parissa, ja kertoo nauttivansa joka hetkestä. Hän ei ole valmis vaihtamaan maalaismaisemaa betoniviidakkoon.

Hymy kävi jututtamassa Olgaa hänen kotitilallaan. Jutun ovat tehneet Vesa Häkli ja Kari Pekonen.

– Koen eläväni nyt elämäni parhaita vuosia, onnellisen ja tasapainoisen tuntuinen Olga sanoo.

Olga ja hänen ohjaajamiehensä Tuukka ovat asuneet tilallaan pian 15 vuotta. Vaikka puuhaa riittää niin, ettei neljäkään kättä tunnu aina riittävän, kaupunkielämää ei ole ikävä. Syy maalle muuttamiseen vie harrastuksiin ja lapsuuteen.

– Päätös liittyy aika paljon noihin hevosiin, en osaa ajatella elämää ilman niitä. Olen kasvanut vastaavanlaisessa paikassa Pohjois-Karjalan Nurmeksessa. Halusin tarjota lapsilleni samanlaisen maalaislapsuuden, niin, että voi kirmata vain ovesta ulos.

Mitään sopeutumisvaikeuksia maallemuutossa ei ollut.

– Me loksahdimme tänne ihan täysin! Jos haluaisi juosta baareissa joka viikonloppu ja elää jotain jetset-elämää, niin ei kai tämä sitten kävisi, mutta meistä kumpikaan ei sellaista kaipaa. Etenkin nyt kun on lapset, niin kaikki viikonloput olemme täällä. Pyrimme viimeiseen asti välttämään viikonlopputöitä, täällä on kyllä tarpeeksi tekemistä.

Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu on Olgan mielestä hölmöä.

– Se, että maaseudun ihmiset olisivat jotenkin takapajuisia tai kehityksestä jäljessä, saattoi päteä vielä kun olin pieni, mutta ei enää. Nykyajassa kaikki tieto tulee joka puolelle maailmaa samaan aikaan, kaikki on vaikka puhelimessa heti. Se, että toimintatavat ja kulttuuri on erilaista, on vain rikkaus.

Nykyajan uusia ilmiöitä on pikkuhiljaa kasvava maallemuutto.

– Internetin ja etätöiden takia se on nyt myös entistä helpompaa. Poliitikkojen olisi ymmärrettävä, että täällä on pakko omistaa auto. Jos asuisin Helsingin keskustassa, en sitä tarvitsisi.

Maaseudulla asuvia pidetään usein myös vannoutuneina lihansyöjinä. Tästäkin Temosen perhe on poikkeus. Koko perhe on kasvissyöjiä. Päätöksen takana ovat niin ideologiset, ekologiset kuin terveydellisetkin syyt.

– Olenko sitten terveempi kuin jos olisin syönyt lihaa, en tiedä. Kirjanikin ovat kasvisruokakirjoja. Minusta on kiva olla kasvissyöjä, koska pystyn olemaan. En tarvitse lihaa. Olen joskus syönyt kalaa, en halua määritellä itseäni liikaa. Ärsyttääkin, kun ihmiset määrittelevät liikaa. Aina, jos muutat mielipidettäsi, olet takinkääntäjä. Jos vaikka haluaisin muuttaa täältä pois jonain päivänä, niin pelkään, että ihmiset sanoisivat, että ”arvasin, ettei se siellä pärjää”.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Maaseutu, Olga Temonen, Tuukka Temonen

Kommentit

Oma kommentti