Hymy Marskin viimeisillä jalanjäljillä – tänne päättyi suurmiehen elämä!

Marsalkka Mannerheim vietti viimeiset vuotensa Glionin kylässä, Sveitsin Montreux´ssa. Hengästyttävissä järvi- ja alppimaisemissa syntyivät myös hänen muistelmansa. Mannerheim vetäytyi Valmontin klinikalle vakituisemmin keväällä 1948 ja eli siellä vuoden 1951 tammikuuhun, aina kuolemaansa asti.

Hymy lähti Marskin jalanjäljille Sveitsiin. Tapasimme muun muassa Steffenin teehuoneen entisen omistajan Erica de Boer-Steffenin, joka muistaa vielä ajat, jolloin Suomen entinen presidentti oli tuttu näky kantapöydässään.

-Hän tuli aina puoli yhdentoista ja puoli kahdentoista välillä. Hän oli komea, korrekti ja ystävällinen, muistaa Boer-Steffen, joka oli tuolloin vasta 12-vuotias tyttönen.

Steffenin perhe tunsi Marskin muutoinkin kuin ravintola-asiakkaana. Hän tuli heille tutuksi joulupäivänä 1947, jolloin ulkona myllersi kaamea lumimyrsky. Oveen koputettiin. Siellä oli marsalkan esikuntaa, joka kertoi Marskin jääneen autoineen lumeen kiinni. Marsalkka tuli odottamaan toisen auton tuloa, ja perhe tarjosi hänelle kuumaa juotavaa.

Lue mielenkiintoinen juttu Hymy-lehdestä.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Marsalkka Mannerheim, Erica de Boer-Steffen

Kommentit

Oma kommentti