Kuvassa Koneen Antti Herlin

Hymy selvitti: Suuryritysten johto kylpee miljoonissa – miten olisi 465 000 euroa kuussa?

Kohuyhtiö UPM Kymmene ei ole ainoa. Suomessa on lukuisia suuryritysten huippujohtajia, jotka nostavat miljoonien eurojen vuosituloja. Joukkoon kuuluu myös Elinkeinoelämän keskusliiton terävin kärki. Hymyn raportin voit lukea painetusta lehdestä.

Elokuun lopulla metsäyhtiö UPM Kymmene ilmoitti Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta. Se tarkoittaa loppua 450 työpaikalle itse tehtaassa samalla, kun konserni sanoi vähentävänsä yhteensä 840 työpaikkaa osana kilpailukyvyn parantamista.

Syyskuun puolivälissä valtion 44-prosenttisesti omistama energiayhtiö Neste puolestaan kertoi Naantalin jalostamonsa lakkauttamisesta. Tämä voi johtaa jopa 470 työpaikan katoamiseen.
Ylimääräisen järistyksen työmarkkinoille toi sekin, kun metsäteollisuuden etujärjestön puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä julisti, ettei hänen johtamansa liitto aio enää neuvotella työehtosopimuksista vaan siirtää ne yrityksiin.

Omat palkkaneuvottelunsa suuryritysten ylin johtoporras on kuitenkin hoitanut mallikkaasti.
Kaipolan lopettamisen yhteydessä julkisuuteen nousi tieto, miten päätähuimaavat tulot UPM Kymmenen toimitusjohtajalla Jussi Pesosella on.

Pesonen tuloutti viime vuonna yhtiön johtamisesta bruttona yhteensä 5 576 000 euroa, joka koostuu 1 096 000 peruspalkasta ja 29 000 euron luontaiseduista, 1 426 000 kannustinpalkkiosta ja osakepalkkioista 3 025 000. Se tarkoittaa laskennallisesti noin 465 000 euron kuukausituloa.

Lisäksi metsäjätti maksoi hänelle eläkemaksuja yhteensä lähes kaksi miljoonaa euroa.
Myös suurirtisanomisista ilmoittaneen Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kiipeää miljonäärikerhoon.

Hänen kuukausipalkkansa oli tänä vuonna 76 370 euroa, mikä tekee vuodessa hiukan vajaat 955 000 euroa, jos mukaan lasketaan puolen kuukauden lomaraha. Kun päälle ynnätään lyhyen ja pitkän aikavälin kannustimet, jotka voivat olla yhteensä 120 prosenttia vuosipalkasta, on Vanackerin vuosiliksa teoriassa 2,1 miljoonaa euroa.

Myös Metsä Groupin Hämälällä on jättimäiset tulot. Hän kuittasi viime vuonna rahapalkkaa, erilaisia palkkioita ja luontaisetuuksia yhteensä 3,36 miljoonaa euroa. Kasvu on ollut hurjaa, sillä vuonna 2018 hänen kokonaisansionsa oli 2,1 miljoonaa. Pelkästään Hämälän peruspalkka on 65 000 euroa kuussa.

Lisää suuryritysten pomojen ja vaikkapa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päättäjien palkkoja painetussa lehdessä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: johtaja, palkka, tulot, vero

Kommentit

Oma kommentti