Hymy tutki: Kansa ei halua kaventaa presidentin valtaa

Tarja HalonenPeräti kolme neljästä suomalaisesta vastustaa poliitikkojen hankkeita ottaa presidentiltä valta pois ja muuttaa virka vain edustukselliseksi.

Hymy-lehti pyysi TNS-Galluppia tutkimaan, mitä mieltä suomalaiset ovat presidentin valtaoikeuksista. Kyselyyn osallistui 1001 kansalaista.

75% suomalaisista haluaa säilyttää presidentin valtaoikeudet. Vallanriisujia löytyy vain noin viidenneksen verran, 21 prosenttia vastanneista.

Lue lokakuun Hymystä muun muassa, mitkä puolueet erityisesti haluaisivat vallan kaventamista ja mistä se voisi olla seurausta? Lue myös, millainen Urho Kaleva Kekkonen oli vallankäytön mestarina.

Lokakuun lehdestä löydät myös puhemies Sauli Niinistön Hymylle antaman haastattelun aiheesta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: presidentti, Sauli Niinistö, Tarja Halonen, Urho Kaleva Kekkonen, valtaoikeudet

Kommentit

Suomessakin on siirryttävä täyteen parlamentarismiin. Presidentillä vielä olevat ”kuninkailta” periytyvät tehtävät on poistettava ja presidentin tehtävät mietittävä uudelleen. Samalla presidentti pitää asettaa parlamentaariseen vastuuseen toimistaan. Ei yksi ihminen saa valtion asioissa häärätä ominpäin kellekään kertomatta ja olematta vastuussa tekemisistään. Ei niin viisasta ja luotettavaa olekaan. Ylin valta kuuluu kansan valitsemalle eduskunnalle.

Jos presidenttinä on moinen seinähölmö kuin mitä Ahtisaari ja varsinkin Halonen on osoittaneet olevansa, niin äkkiä valtaoikeudet pois ainakin väliaikaisesti.
Jos taas presidenttinä olisi tolkun immeinen joka tajuaisi ja toimisi niinkuin on suomalaisten ja tämän maan kannalta parasta, niin siinä tapauksessa ei olisi pressan valtaoikeuksia pitänyt alunperinkään alkaa leikkaamaan.
Olisi kestänyt hallitus ja eduskuntakin hevostelematta ruodussa kun olisi ollut kansan äänestämä piällysmies heilläkin.

Jo on taas Hymyllä otsikko. Jos minulta kysyttäisiin haluaisitko kaventaa Halosen oikeuksia, niin vastaus olisi kyllä. Mutta, jos kysyttäisiin (niinkuin tässä on kysytty) haluatko kaventaa PRESIDENTIN valtaoikeuksia, niin vastaus olisi ei. Hymy voisi hieman miettiä otsikoitaan. Vai antaa Tarja kannuste-rahaa tälläisiin otsikoihin?

Oma kommentti