Hymy vei vapautuneen Tapani Yli-Saunamäen kotiinsa – tässä miehen ensimmäiset kommentit!

Hymy-lehti oli vastassa liikemies Tapani Yli-Saunamäkeä Vantaan vankilassa, kun hän hovioikeuden päätöksellä vapautui tänään puoliltapäivin. Yli-Saunamäki kertoi Hymyn tarjoamalla kotimatkalla tuntemuksiaan aiheesta.

Hymyllä oli tänään sovittuna Yli-Saunamäen tapaaminen vankilassa. Yllätykseksi Helsingin hovioikeus vapauttikin miehen vastaamaan Nova-juttuun vapaalta jalalta. Hovioikeus perusteli vapauttamista muun muassa terveydellisillä syillä. Se piti myös vangitsemista kohtuuttomana. Hovin mukaan Yli-Saunamäen pitäminen vangittuna olisi myös vaikeuttanut tässä tapauksessa kohtuuttomasti hänen puolustuksensa järjestämistä.

Hymyn päätoimittaja Mika Lahtonen oli Yli-Saunamäkeä vastassa ja kuskasi tämän Hyvinkäälle miehen kotiin. Helpottuneen oloinen Yli-Saunamäki kommentoi vapautumistaan Hymylle tuoreeltaan:

-Tänä aamuna avasin raamatun satunnaisesta kohdasta. Galantalaiskirje tuli vastaan, ja siinä luki: teidät on kutsuttu vapauteen. Pyyhin silmiäni unesta, ja vähän kyyneleitäkin, mies kuvaa Hymylle.

-Minulla on tähän asti ollut käsitys oikeudenmukaisesta ja riippumattomasta oikeuslaitoksesta. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen pidin sitä illuusiona. Nyt hovioikeuden vapauttamispäätöksen jälkeen usko palasi.

Mitä ajattelet vankeusajastasi?

-Onhan tämä kokemus. Nyt näki, mikä on ihmisen vapauden arvo: leveys, korkeus, kaikissa mitoissaan. Kun lähdin pois hyvästelin koko osaston kirjailija Paavo Haavikon sanoin: Kaksi on tapaa tulla ja lähteä, hyviä tapoja molemmat.

Kun Yli-Saunamäki kuuli radiosta käräjäoikeuden päätöksen aikoinaan, puoli tuntia kului, kun ovella jo koputettiin ja hätyyteltiin vankilaan lähdöllä. Nyt hovioikeuden päätöksen jälkeen oli 15 minuuttia aikaa kerätä kamppeensa.

-Nopeita ovat liikkeet, mies tuumaa Hymylle.

Hän haluaa kiittää ennen lepäämään lähtöään lapsiaan.

-Joka kerta kun tapaamismahdollisuus on tullut, he ovat tulleet. Eivätkä ole hävenneet vankilassa olevaa isäänsä, Yli-Saunamäki sanoo Hymylle.

Yli-Saunamäki määrättiin vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa 18. huhtikuuta. Hän sai kolmen ja puolen vuoden ehdottoman vankeusrangaistukseen muiden muassa lahjonnasta ja velallisen epärehellisyydestä.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Hymy, Mika Lahtonen, Tapani Yli-Saunamäki

Kommentit

Oma kommentti