Hymy vieraili Euroopan harvinaisimmassa ravintolassa: Takoo rahaa Pohjois-Korean diktatuurille

Maailman eristyneimpiin maihin kuuluva Pohjois-Korea kerää kipeästi tarvitsemiaan valuuttatuloja ulkomaisten ravintoloiden ketjulla. Syöttölöistä vain yksi sijaitsee Euroopassa, Suomen naapurissa Moskovassa. Hymy lounasti ravintolassa, joka vuolee rahaa salamyhkäiselle diktatuurille.  Antero Eerolan kirjoittaman jutun voit lukea painetusta Hymystä.

Jokainen, joka on joskus käynyt entisessä Neuvostoliitossa, havaitsee tunnelman heti. On kuin astuisi jonkinlaiseen aikakapseliin, joka vie kauas reaalisosialismin historian hämärään.

Cafe Koryo -niminen ravintola sijaitsee Moskovan keskustan tuntumassa, tavallisen ostoskeskuksen parkkipaikan keskellä olevassa vaatimattomassa rakennuksessa.

Puunatut portaat vievät kaksi kerrosta alaspäin. Niiden päässä avautuu pelkistetty, steriili sali, jota ei kaupallinen mainonta juuri pilaa.

Henkilökunta koostuu nuorista, solakoista naisista. He puhuvat hyvää venäjää ja ovat ystävällisiä, mutta jotenkin ilmeettömiä.

Pöytäseurueemme moskovalaiset kertovat, että aiemmin saman ravintolan sivupöydällä on ollut tarjolla venäjän- ja englanninkielisiä esitteitä, jotka kertovat kunnioitetun johtajan Kim Jong-unin työstä ja Pohjois-Korean kansantalouden saavutuksista.

Tarjoilijoiden kielitaito kuitenkin heikkenee nopeasti, kun kysyy, olisiko esitteitä vielä tarjolla tai kuka paikan omistaa. Kiirekin on yhtäkkiä kova, vaikka sunnuntai-iltapäivänä asiakkaita on vain muutama pöydällinen.

Muissa pöydissä istuu yksi englantia puhuva pariskunta, aasialaisia seurueita ja paikallisia venäläisiä.

Ravintolasali on haluttu pitää neutraalina. Seiniltä ei löydy kunnioitetun johtajan eikä hänen isänsä Rakkaan Johtajan Kim Jong-ilin tai hänen isänsä, Suuren Johtajan Kim Il-Sungin kuvia.

Televisioruudulla pyörii kuitenkin karaokevideoita, joiden soittolista vaikuttaa varsin valtiolliselta. Kuvissa vilahtelee sirppiä, vasaraa ja punalippuja sekä vuoroin riemuitsevia, vuoroin liikutuksesta kyynelehtiviä työläisiä.

Lue koko juttu lehdestä tai näköislehdestä.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Kim Jong-un, Pohjois-Korea, ravintola

Kommentit

Oma kommentti