Hymyä!-tv-sarja pureutuu Hymy-lehden loistovuosiin: ”Tämä on rehellinen kuvaus, joka pohjautuu tositarinoihin ja oikeisiin tapahtumiin”

Lehtikeisari Urpo Lahtisen saappaisiin hyppäävä Aku Hirviniemi sai ensikosketuksen Hymy-lehteen lapsena. Tuolloin hän joutui lukemaan lehteä salaa.

– Hymyä pidettiin kiellettynä lehtenä, hän muistelee.

Skandaalijuttuja, sensaatioita ja toinen toistaan hulluimpia tempauksia, paljasta pintaa unohtamatta. Tätä kaikkea oli Hymy-lehti 1960- ja 1970-luvuilla, kun lehtikeisari Urpo Lahtinen johdatti perustamaansa luomusta menestykseen kuvia kumartamatta ja keinoja kaihtamatta.

Hymy-lehden loistovuodet pääsevät näkyviin tekeillä olevassa Hymyä!-sarjassa, joka tulee ensi keväänä esitettäväksi C Moren suoratoistopalvelussa. Sarjaa on kuvattu kevään aikana Tampereella, Hymyn kotikaupungissa.

– Urpo ei antanut ulkopuolisten vaikuttaa siihen mitä elämässään teki. Hän teki sen mitä halusi ja järjesti kaikenlaisia tempauksia. Monissa niissä totuus on ollut tarua ihmeellisempää, sarjassa Urpo Lahtisen saappaisiin hyppäävä näyttelijä Aku Hirviniemi kuvaa.

Sarjan takana on Akun ja Janne Katajan oma tuotantoyhtiö. Kaksikko oli viimeksi tekemässä Neloselle Keihäsmatkat-sarjaa, jossa Urpo vilahti sivuroolissa. Ohjauksesta vastaa Jäppi Savolainen, kuvauksesta Teppo Högman ja pääkäsikirjoittajana toimii Outi Keskevaari.

Aiheita sarjan tekijöiden ei ole tarvinnut etsiä, vaan niitä on löytynyt luonnostaan.

– Tämä on rehellinen kuvaus, joka pohjautuu tositarinoihin ja oikeisiin tapahtumiin. Vanhat lehtijutut ovat esillä ja niihin viitataan paljon, Janne kertoo.

Nimiroolissa Aku on päässyt sukeltamaan Urpon elämään.

– Saappaat ovat isot. Urpo oli karismaattinen henkilö, suurmies. Toisaalta en ole lähtenyt tekemään imitaatiota tai näköispatsasta, vaan luomaan Urposta omannäköistä persoonaa.

Tavoitteena Akulla on kirkastaa Urpon persoonaa.

– Kuten Urpolla oli tapana sanoa, että herkullisempaa on hyvä tarina kuin tylsä totuus. Siinä tarinassa saattaa kirkastua joku olennainen juttu siitä totuudesta.

Suuri osa kohtauksista sijoittuu Hymyn toimitukseen, joka oli lavastettu Tampereella sijaitsevaan tehdashalliin. Toimitusmiljöön lisäksi kuvauksia tehdään Tillikan ja Tiiliholvin ravintoloissa Tampereella, mutta myös Urpon rakennuttamassa Villa Urpossa Näsijärven rannalla.

Lue juttu Hymystä! Mukana myös Urpon elämäntarina hänet tunteneen Lasse Tuorilan kirjoittamana.

Kuvassa Urpoa näyttelevä Aku Hirviniemi ja Ilari Johansson Hymyn legendaarisena Veikko Ennalana.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Veikko Ennala, Janne Kataja, Aku Hirviniemi, Ilari Johansson, Urpo Lahtinen, tv-sarja, Hymyä!

Kommentit

Oma kommentti