Hymyllä 60v-juhlavuosi: Tässä ovat legendaariset Puutaheinää-sarjakuvan tekijät Jykä ja Rike – pisimpään yhtäjaksoisesti ilmestynyt sarjakuva Suomessa

Hymy täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Tekstittäjä Jyrki ”Jykä” Paavola, 75, ja piirtäjä Risto ”Rike” Nurisalo, 79, ovat ainoita Hymy-lehden tekijöitä, jotka ovat olleet mukana lähes lehden alusta lähtien. Nyt heidän harvinaisen haastattelunsa voi lukea painetusta lehdestä tämän päivän Veikko Ennalan, Esa Pesosen kirjoittamana. Kuvat juttuun on ottanut Mika Kanerva.

Vuosi oli 1965.

– Jorse, eli Jorma K. Virtanen otti meidät Hymyyn. Hän pyysi vain tekemään jotain. Mitään ohjeita ei annettu. Sen jälkeenkin on aina tehty ”vain jotain”, Paavola muistelee.

Puutaheinää sai alkunsa kuitenkin ankaran pohdiskelun kautta. Parivaljakko kokoontui yhdeksi yöksi pähkäilemään, mitä he oikein tekisivät haasteensa edessä.

– Ensimmäinen Puutaheinää-sarjakuva tehtiin sinä yönä. Formaatti oli aikakauslehden sivu ja sillä oli mentävä. Joskus päästiin värisivullekin. Huumoriakin on yritetty. Meillä oli ennen aina torstaisin palaveri, jossa yritimme miettiä aiheita.

Kaksikko on varsin vaatimaton ideoiden syntymisen kanssa. Mitään jumalallista väliintuloa ei ole nähty.

– Täytyy vain aina repiä ideat jostain. Kun deadlinet on päällä, niin ideat täytyy repiä taas pöytään. Muuten emme ole lainkaan ajankohtaisia, mutta vuodenaikojen kulkua yritämme noudattaa orjallisesti. Se kun näkyy kuvissa. Ei niitä ideoita ole varastossa yhtään.

Parivaljakko on tehnyt pisimpään yhtäjaksoisesti samaa sarjakuvaa Suomessa.

– Ainoa kilpailijamme, joka voisi rikkoa ennätyksemme, kuoli.

Yrityksistä huolimatta Puutaheinää-albumia ei ole saatu aikaiseksi.

– Se meni niin vaikeaksi. Joku välikäsi pyysi välistä. Se riitti siitä, Paavola muistelee.

– Puutaheinää on tehnyt rikkaaksi – henkisesti, Nurisalo jatkaa.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Jykä Rike, Jyrki Paavola, Risto Nurisalo

Kommentit

Oma kommentti