Kuva: Hymyn arkisto

Hymyn toimittajalegenda paljasti mielettömyyden – sai Julkisen Sanan Neuvoston huomautuksen

Toimittajalegenda Erkki Wessman (1931–2011) teki vuonna 1976 Hymy-lehteen jutun tyttöjen ympärileikkauksesta eli silpomisesta. Saiko hän siitä tiedonjulkistamispalkinnon?

No ei saanut. Hän sai siitä Julkisen Sanan Neuvoston huomautuksen. JSN:n mielestä juttu halvensi naista.

Asiasta kirjoitetaan Hymyn 60-vuotisjuhlanumerossa, painetussa lehdessä Jussi Niirasen artikkelissa.

Toimittaja Erkki Wessman ja valokuvaaja Veikko Lintinen lähtivät Tansaniaan tekemään juttua julmasta traditiosta. Yhdyshenkilönä heillä oli suomalaisen lääketehtaan palveluksessa Tansaniassa tuolloin ollut Jyrki Otila, joka myöhemmin opittiin tuntemaan tv-ohjelmien visailupersoonana sekä europarlamentaarikkona.

– Se oli ilmeisesti ensimmäisiä aiheesta tehtyjä juttuja. Asia ei ollut yleisesti tiedossa, muistelee valokuvaaja Veikko Lintinen lehdessä.

JSN piti juttua naista halventavana, ja tekijät saivat reportaasista huomautuksen. Tämän päivän näkökulmasta kyseessä olisi oikeusmurha, vaikka ei JSN:n päätöksillä mitään oikeudellisia vaikutuksia olekaan.

– Erkki oli JSN:n päätöksestä pahoillaan. Hän piti sitä epäoikeudenmukaisena, kertoo toimittaja Erkki Wessmanin leski, näyttelijä Tuija Vuolle.

Silpomiselle ei löydy pienintäkään lääketieteellistä perustetta. Operaatiossa ei ole järjen hiventäkään. Tämän päivän Suomessa tyttöjen silpominen on rikos. Sen nimike on törkeä pahoinpitely. Teon seurauksena on vankeutta vähintään yksi, enintään kymmenen vuotta.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Erkki Wessman, Jyrki Otila, silpominen, Tuija Vuolle, Veikko Lintinen

Kommentit

Oma kommentti