Ihon alle munivat ötökät eivät ole urbaanijuttu – katso kuva (ei heikkohermoisille!)

Kautta aikojen on kerrottu tarinoita ihon alle munivista hämähäkeistä, jotka pujahtavat aurinkorannalla ihmisen sieraimesta sisään. Sitten Suomen-päässä ihmetellään näppyjä, joita puristaessa pikku hämähäkit purkautuvat paiseesta ja lähtevät vilistämään pitkin poskea.

Ei tämä nyt aivan urbaanilegendaa ole. Therapica-Fennica nimittäin kertoo, että esimerkiksi Afrikasta ja Väli- ja Etelä-Amerikasta ihminen saattaa saada vaivakseen myiaasin. Se on kärpäsen toukan aiheuttama vaiva. Kärpäsen munan jouduttua ihoon tai ruumiin onteloihin siitä kehittyvä toukka rouskuttaa isännän kudosta, ruumiin nesteitä ja ruuansulatuskanavan sisältöä. Myiaasi ei Therapica-Fennican mukaan ole edes kovin harvinainen lämpimissä maissa.

Kotimaassa paiseesta sitten pujahtaa ulos elävä toukka.

Trooppisessa Afrikassa tavallinen mangokärpänen saattaa munia munansa vaikkapa kuivumassa oleviin vaatteisiin, mistä munat joutuvat kosketuksiin ihon kanssa. Munasta kuoriutuva toukka läpäisee ihon, kypsyy ihonalaisessa kudoksessa 10-14 päivän kuluessa ja aiheuttaa paiseen. Hoidoksi ihomyiaasissa riittää toukan poistaminen, yleensä puristamalla.

Katso kuva – ei heikkohermoisille.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: mangokärpänen

Kommentit

Oma kommentti