Iiro Leppänen sai rankan syöpädiagnoosin – testolääkitys oli bensaa liekkeihin

Iiro Leppänen, 58, sai puolitoista vuotta sitten ikävän tiedon. Eturauhassyöpä oli aggressiivinen ja levinnyt jo esiasteelle imusolmukkeisiin. Siitä paikasta alkoivat hoidot. Tänään mies voi hyvin.

Iiro Leppänen kävelee keppien avulla hiljalleen pakettiautostaan bensa-aseman kahvioon, mutta ilme on hymyilevä ja katse kirkas.

Ontuminen johtuu molempien polvinivelien leikkauksista: vasemman polven nivelrikko leikattiin elokuussa ja oikean polven sama vaiva kuukausia myöhemmin.

Polvien remontti sai odottaa, kun ensin Iiro sai hoidon syksyllä 2019 todettuun syöpään eturauhasessa. Iiro kiittää kaveriporukkaa, että lähti tutkituttamaan itseään. Sen ansiosta syöpä paljastui.

– Puhuin parille kaverille kahvipöydässä jo 2018, että mieli on maassa ja olo on masentunut, mikään ei huvita, ei mikään. Menin mittauttamaan testosteronit ja arvo oli 6, kun se pitää olla 10-38.

Testogelillä tuli voimaa, lihasmassaa ja mielikin piristyi, mutta samalla paljastui, että eturauhasen tilasta kertova psa-arvo oli 83, kun se normaalisti on siinä yksi. Testolääkitys oli ollut bensaa liekkeihin, Iiro aloittaa tarinansa syöpätaistelustaan.

Mies passitettiin kallo- ja magneettikuviin sekä luuston gammakuviin. Sitten hän sai syöpädiagnoosin. Koepalojen ottaminen sattui, kun ottajana oli Iiron mukaan kovakourainen naislääkäri, josta Iiro teki valituksen potilasasiamiehelle.

– Koepaloja napsastiin 15. Lääkäri ei kai antanut puudutusaineen vaikuttaa tarpeeksi, kun muutamassa napsaisussa maailmani musteni kivusta. Sattui niin paljon.

– Testosteroni piti saada heti nolliin ja samalla alkoivat jo sytostaattihoidot. Ja myöhemmin sain 20 kertaa sädehoitoa.

Viime elokuussa eturauhanen sitten kuvattiin. Hoito oli tehonnut eikä uusia pesäkkeitä ollut ilmaantunut.

– Uutiset olivat hyviä ja nyt kontrolleja jatketaan kuuden kuukauden välein, Iiro juttelee.

Lue Iiron tarina kokonaan painetusta Hymystä, jonne sen on kirjoittanut ja kuvannut Juha Veli Jokinen.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: eturauhassyöpä, Iiro Leppänen

Kommentit

Oma kommentti