Vessi Hämäläinen/Otavamedia, kuvaryhmä

Janita Lukkarinen: ”Minulla on lupa-asiat kunnossa”

Janita Lukkarinen haluaa kommentoida Hymylle varainkeräystä, jonka hän on järjestänyt Gofundme-sivuston kautta. Varoja on tarkoitus kerätä Lukkariselle syövän mahdolliseen jatkohoitoon, silikoni-implanttien poistoon tai vaihtoehtoisesti hautajaiskuluihin.

Keskustelupalstoilla on ounasteltu onko keräys laiton, koska siihen ei ole haettu rahankeräyslupaa tai keräysnumeroa esillä.

Janita otti yhteyttä Hymyyn.

-Lupa-asiat ovat kunnossa ja keruu tapahtuu Gofundme.comin kautta, Janita ilmoittaa kantanaan.

Hän suree sitä, että ihmiset tuntuvat olevan katkeria, jos kuoleva ihminen kertää hautajaiskuluihinsa rahaa.

-Kieltämättä on hieman harmittanut tämä ihmisten asenteellisuus. Teen kuolemaa, mitä se on keneltäkään pois, Janita sanoo Hymylle.

Hän on hieman pettynyt joidenkin ihmisten ajattelemattomuuteen ja itsekkyyteen.

-Pelkäävätkö he että saan hautajaisiini rahaa? hän kysyy.

Gofundme-rahankeräyssivuston ja Suomen lain yhteensopivuudesta ei löydy helposti tietoa esimerkiksi verkosta. Uusi rahankeräyslaki tulee voimaan maaliskuussa.

Uusi laki mahdollistaa myös ilmoituksenvaraisesti järjestettävät pienimuotoiset kansalaiskeräykset (pienkeräykset). Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä on jatkossa joko rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä. Rahankeräyslaissa säädetään eräistä lain soveltamisalan ulkopuolelle jäävistä rahankeräyksistä, joihin ei tarvitse hakea lupaa tai joista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

Uuden lain mukaan laissa tarkoitetun pienkeräyksen voi järjestää esimerkiksi rekisteröimätön vähintään kolmen luonnollisen henkilön muodostama ryhmä, jonka jäsenistä vähintään yksi on täysivaltainen ja muut ovat täyttäneet 15 vuotta ja joilla kaikilla on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta Suomessa.

Rahankeräys saadaan järjestää pienkeräyksenä myös muuhun kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen, esimerkiksi varojen hankkimiseksi taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi.

Instagram

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Gofundme, Janita Lukkarinen, rahankeräys

Kommentit

Oma kommentti