Janne ”kalatalousministeri” Rautio kehottaa kaikkia ongelle: Tässä vinkkini!

Kalatalousministerinä tunnettu Janne Rautio, 52, on kalastaja, kokki, kirjailija ja luennoitsija – ja armoton kotimaisen luonnonkalan puolestapuhuja. Rautio antaa Hymyn lukijoille parhaimmat ja helpoimmat vinkkinsä villikalan pyytämiseksi. Jutun voi lukea kokonaisuudessaan Tuula Mäkelän kirjoittamana painetusta Hymystä tai netin näköislehdestämme.

Janne Rautio asuu pienessä kalastajamökissä saaressa Airiston kupeessa Rymättylässä Varsinais-Suomessa. Sähköjä ja vesijohtoja ei ole, mutta kalaa sitäkin enemmän. Rautio kalastaa ympäri vuoden. Rautio teki suuren elämänmuutoksen yli kymmenen vuotta sitten, kun hän jätti mediamainonnan myyntihommat taaksensa yli 20 vuoden työrupeaman jälkeen.

– Särkikaloilla oli siihen aikaan roskakalan maine. Sitä pidettiin ruotoisena ja huonona maultaan. Samaan aikaan Norjan lohen myynti kasvoi kovaa vauhtia. Tälläkin hetkellä kaikesta Suomessa syötävästä kalasta tuontikalan osuus on yli 80 prosenttia, vaikka särki ja muut särkikalat ovat gourmet-herkkua, Rautio hämmästelee.

Rautio on keskittynyt kalojen pyydystämiseen verkoilla ja katiskalla. Mitä vinkkejä annat kesämökkinsä laiturilta onkijoille?

– Mäskääminen kannattaa ehdottomasti. Ota nyrkillinen kaurahiutaleita ja kasta ne vedessä. Heitä ne sitten paikkaan, jossa aiot onkia tai jossa katiska sijaitsee. Odotetaan sitten puolesta tunnista tuntiin, niin kyllä alkaa kalaa tulemaan paikalle. Kalat haistavat mäskin jopa kilometrin päästä. Pienet kalat houkuttelevat paikalle myös sen rantakaislikossa lymyilevän hauen.

Ongenkoukkuun kannattaa laittaa maasta kaivettu mato.

– Kalastaminen on halpaa. Onki maksaa euron, verkko 10-20 euroa ja katiska muutaman kympin. Kustannukset saa yleensä päivässä-kahdessa takaisin, kun saalista tulee. Lupa-asiat pitää tietenkin olla kunnossa.

Kalapiireissä Rautio tunnetaan ensisijaisesti kalatalousministerinä. Mistä nimi on saanut alkunsa?

– Ensin minua kutsuttiin särkilähettilääksi, mutta sitten keksin tämän kalatalousministeritittelin, koska sellaistahan ei Suomessa ole. Se on samalla kunnianosoitus villikaloille, joiden puolesta puhun ja toimin.

Lue juttu lehdestä!

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Janne Rautio, kala, kalastus, kalatalousministeri, onkiminen, särki

Kommentit

Oma kommentti