Julkkislääkäri Pippa Laukka: ”Oma syömishäiriöni teki minusta inhimillisemmän”

Olet mitä syöt -ohjelmaa luotsaava Pippa Laukka haaveili nuorempana delfiinikasvattajan työstä, mutta voisi kuvitella itsensä myös siivoojana.

– Haluan työssäni nähdä käsieni jäljen, hän sanoo Hymyn painetun lehden haastattelussa toimittajallemme Juhamatti Niemiselle. Alla esimakua jutusta, lue koko juttu lehdestä.

1 Olet tullut tunnetuksi suorasukaisena ja tiukkana piiskurina MTV3:n Olet mitä syöt -ohjelmassa. Oletko siviilissä yhtä tiukka kuin kameroiden edessä?

– Olen enemmänkin lempeä ja suora. Minun sisälläni asuu vahva humanisti, mikä tulee lääkärin työstä. Lisäksi sanon asiat suoraan. En kiertele, enkä kaartele, vaan kerron mielipiteeni hyssyttelemättä, mutta piiskuriksi en itseäni tunnista.

2 Mikä ohjelman teossa kiehtoo?

– Päähenkilöiden tarinat ja tulokset sekä kun pystyn heitä auttamaan.

3 Mitä uutta paris­kunnat toivat tähän kauteen?

– Ne avaavat arkea eri tavalla, mutta tuovat myös sparrausapua. Mukana on pariskuntia, jotka ovat samassa veneessä elämäntapaprojektin kanssa. Kun on sama päämäärä toisen kanssa, se lisää onnistumisen todennäköisyyttä.

4 Keiden julkkisten elämäntavat ovat lyöneet eniten ällikällä?

– Kaikki tarinat ovat erilaisia ja omalla tavallaan koskettavia. Kaikki osallistujat ovat laittaneet aina itsensä likoon, mikä vaatii rohkeutta. Ohjelman kautta osallistujat ovat saaneet arkeensa oivalluksia sekä uusia tapoja ja rutiineja, mitkä ovat jääneet heidän elämäänsä pysyvästi.

5 Mikä on saamasi ­palaute osallistujalta?

– Useat ovat sanoneet, kuinka olen pelastanut heidän elämänsä. Se tuntuu käsittämättömän upealta. Henna Kalinainen tuli raskaaksi osittain ohjelman ansiosta, hän sai elämäntapojensa myötä terveyttä ja pitkäaikainen toive äidiksi tulemisesta toteutui.

6 Kärsit nuorempana syömishäiriöstä, anoreksiasta ja bulimiasta. Miten selätit sairauden?

– Tuli mitta täyteen ja sen täytyi loppua. Olipa kyse mistä tahansa riippuvuussairaudesta, epäterveellisistä elämäntavoista, alkoholista tai sairaalloisesta ruokasuhteesta, kun tulee pohjakosketus, on siitä pystyttävä luopumaan. Se vaati omalla kohdallani kovaa tahtoa, mutta myös ammattilaisten apua ja tukea.

7 Kuinka paljon tausta vaikutti, että kouluttauduit lääkäriksi?

– Eipä juurikaan. Lääkärin haave syttyi minussa jo 6-vuotiaana, mutta toki oma kokemus on tehnyt minusta lääkärinä inhimillisemmän ja ymmärtäväisemmän. Pystyn katsomaan erilaisia elämänvaikeuksia ja -haasteita eri näkövinkkelistä.

8 Ellet olisi terveysalalla, missä ammatissa kenties toimisit?

– Lukiossa haaveilin delfiinikasvattajan ja juutalaisiin keskittyvän holokaustitutkijan työstä. Voisin tehdä vaikka siivoojan töitä, sillä haluan nähdä käsieni jäljen. Tykkään työssäni nähdä työn tuloksen – oli se sitten, että ihminen paranee tai tulee puhdasta.

9 Kuka on elämäsi esikuva?

– Madonna. Hän on muuntautumiskykyinen ja oman polkunsa kulkija.

10 Oletko aamu- vai iltaihminen?

– En kumpaakaan. Olen sekoitus molempia.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Olet sitä mitä syöt, Pippa Laukka, syömishäiriö

Kommentit

Oma kommentti