Kaj Kunnas: Äitini lopetti syömisen ja halusi kuolla

Urheilutoimittaja Kaj Kunnas sai vakavan sairauskohtauksen toukokuussa. Hän ehti jo hetken aikaa epäillä toukokuussa neljä vuotta sitten saamansa aivoinfarktin uusiutuneen, kun hänen vasen suupielensä ja silmäluomensa roikkuivat aamulla herätessä.

– En pystynyt viheltämään ja ruoka valui ulos suusta. Ennen sairauskohtauksen saamista olin syönyt jo muutaman päivän ajan antibiootteja, koska lääkärit epäilivät minulla ihotulehdusta ja itse epäilin nokkoskuumetta, Kaj Kunnas muistelee Hymylle toukokuista aamua.

Hänet kiidätettiin ambulanssilla Lohjan sairaalaan, missä hän vietti viisi päivää tiputuksessa. Pitkällisten tutkimusten jälkeen hänellä diagnosoitiin vyöruusun aiheuttama hermotulehdus aivokalvoissa.

– Minulta kuvattiin aivot ja keuhkot, jotka olivat normaalissa kunnossa. Selkäydinnesteestä otetusta testistä selvisi, että olin saanut kasvohalvauksen.

– Silloin ei tiedetty tarkalleen, kuinka kauan kasvohalvaus kestää. Kortisonit purivat onneksi nopeasti eikä halvauksesta jäänyt mitään pysyviä jälkiä, Kaj kiittelee Hymyn painetun lehden haastattelussa, jossa hän kertoo myös äitinsä kuolemasta.

Kaj koki suuren menetyksen alkuvuodesta, kun hänen 97-vuotias Eva-äitinsä menehtyi. Kaj oli Espanjassa vaimonsa kanssa, kun hän sai tietää äitinsä olevan heikossa kunnossa.

-Lopulta hän päätti lopettaa syömisen ja juomisen. Hänellä oli hoitotestamentti, joka kielsi tiputukseen laittamisen. Äitini oli aikanaan Suomen kuudes naispuolinen eläinlääkäri. Hän sanoikin muutaman kerran viimeisten elinvuosiensa aikana, että jos hän olisi koira tai kissa, niin hänet hoidettaisiin yhdellä piikillä. Hän myös sanoi, ettei jaksa enää elää, Kai sanoo suruissaan Timo Halosen haastattelussa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Kaj Kunnas

Kommentit

Oma kommentti