Kaksi tehoiskua vanhustenkoteihin Vampulassa ja Veikkolassa: Katso dramaattinen tulos!

Kaksi tehoiskua vanhustenkoteihin Vampulassa ja Veikkolassa: Katso dramaattinen tulos!Suomen vanhukset syövät ylimitoitetusti lääkkeitä, ja tästä on sekä terveyshaittaa että kuluja. Näin tiivistää sanomansa farmaseutti Pauli Puirava, jolla on myös lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyys. Hän on kiertänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäreiden kanssa ympäri Suomen tutustumiskäynneillä – ja tulos on ollut dramaattinen.

Yksityisissä hoitokodeissa esimerkiksi Vampulassa ja Veikkolassa on päästy hurjiin lukemiin lääkevalmisteiden karsimisessa. Vampulassa päädyttiin selvitystyön jälkeen 10 000 pillerin vähentämiseen vuodessa, ja tämä teki rahaksi mitattuna 10 000 euroa. Veikkolassa pillerimäärä laski 27 000 kappaleella. Ensin mainitussa paikassa vanhuksia oli mukana kymmenen, toisessa 18.

Potilaiden kunnossa huomattiin myöhemmin parantumista ja lääkkeiden aiheuttamien sairauskohtausten määräkin väheni.

Mistä tässä kaikessa on kysymys? Siitä, että Puiravan mielestä Suomessa esiintyy enemmän lääkkeitten yli- kuin alikäyttöä. Puirava tietää tapauksen, mieshenkilön, jolle oli määrätty surutta 57 eri reseptivalmistetta, eikä tässä ollut mukana edes käsikauppalääkkeet. Miten kaikkea voisi järkeistää? Lue mielenkiintoinen juttu joulukuun Hymystä.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: lääke, lääkevalmiste, pilleri, vanhustenhoito

Kommentit

Useimmat lääkärithän tekee lääkemuutokset ilman että näkevät edes koko asiakasta. Minkäs hoitajat sille tekee? hoitajia on aivan turha syyttää näistä asioista.

Viellä korjaus ”seuraava potilas” mummoni putosi sängystään Rautjärven Simpeleen terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Ei kotonaan.

Anteeksi kirjoitus virheeni, viitaten Seuraava Potilas kommettiini , ei lonkkamustumat vaan lonkkamurtuma.

Minun äidin äitini asui koko elämänsä Etelä Karjalassa.Kun ostin isomman asunnon mieheni känssa päätimme että mummoni asuu kylmät talvi kuukaudet meillä, oli yksi vierashuone ja mummo minulle tosi läheinen. Kun oli meillä valitti että häntä harmittaa aina niin sekava ja uninen olo + huonovointinen. Vein mummoni lääkärille ”VÄKISIN” koska häntä hävetti näyttää se kassillinen reseptejä+lääkepurkkeja joita kunnanlääkäri kotipitäjässään aina määräsi. Helsingissä lääkärikin melkein pyörtyi kun näki missä pilleritokkurassa mummoni oli, laittoi heti puolet roskiin ja antoi minulle pilleri laatikon johon huolellisesti latasin viikottain pillerit ma-su.
Mummon olo koheni silmissä, oli iloinen ja ei kamoissa, lääkäri tuli kotiini ottamaan näytteitä ym testejä ja totesi että hurja muutos. Mummoa ei enää huipannut tai voinut pahoin. Lääkäri myös uusi koko resepti kasan uusiin läääkkeisiin. No kun mummo n. 5 kk jälkeen palasi kotiinsa Karjalaan ja meni kunnanlääkärin kutsusta vastaanotolle, tämä laittoi taas hurjat määrät lääkkeitä popsittavaksi, mummoni ei ”KEHDANNUT” vastustaa. Siinä sitten kävi niin että lääketokkurassa hän putosi sängystään ja lonkkamustumat ym. Tämä tapahtui sairaalassa, kävin katsomassa, mummoni vöytäröstä alaspäin pikimusta, makasi ainoastaan sängyssä, halasi ja puristi uskomattomalla voimalla minua, hän kuoli 2 päivää tämän jalkeen. Saipahan Rautjärven terveyskeskus vapaan paikan ”SEURAAVALLE POTILAALLE” että näin Suomessa, lottovoittajan maassa. En enään asu tässä maassa.

Tarvittaessa pakko antaa rauhoittavaa, jos häiritsee osastolla muita potilaita etenkin öisin.

anoppini käveli vanhainkotiin,vuoden kuluttua oli vaipoissa sängynpohjalla.diapamia naamaan
kyllä rauhoittuu.

Tämä asia on puitava perin pohjin ja vanhustenhoidolle löydettävä joku aivan toisenlainen malli.

Jospa meidän naisten työmarkkinat ovat sittenkin kotona hoitamssa lapsia ja vanhuksia ja sille asialle ei mitään mahda! Siitä meille voitaisiin maksaa kunnon palkka, jos rahan tienaaminen on se työelämän porkkana numero yksi – kuitenkin.

On paljon ihmisiä, joiden työ on aivan päätöntä tai jotain rutiininomaista. Lasten ja vanhustemme hoitaminen ei ole koskaan päätöntä! Kyllä, ymmärrän, että moni ei voi sietää omia vanhuksiaan – eikä edes lapsiaan. Tehkää vaikka vaihtokaupat – sinä hoidat mun läheiset ja mä sun! Tai keksikää jotain parempaa, mutta laitokset on saatavat pois, siltä nyt näyttää. Ja miten ne nielevät rahaa – päätöntä! Ja mieletöntä rahan ja byrokratian pyöritystä!

Tuossa on tietty osa ihan tottakin. Hoitohenkilökuntaa on niin vähän, että on helpompi lääkitä vanhukset vuodekuntoon. Mutta sitten taas on mielettömästi niitä potilaita, jotka lääkäriltä valittavat jokaisesta särystä ja kolotuksesta ja vaativat itse lääkäriä määräämään kunnon tropit joka vaivaan. (tietenkään lääkärin ei olisi pakko määrätä, mutta sitten tulevat kuvaan potilaan omaiset…)

Eikös lääkkeillä mm. sairaaloissakin ”korvata” hoitohenkilökuntaa, kun ei muka ole varaa valtiolla pitää ihmisiä enempää töissä? Tiedän tapauksia, joissa petipotilaalle syötetään aivan törkeät määrät lääkkeitä, että pysyis lähes tajuttomana. Sitten kun pääsee kotiin, niin lääkkeiden määrä vähintäänkin puolittuu. Siinä sitten miettii, että miksi aiemmin piti syödä niin kamalat määrät lääkkeitä…

Sama tuli mieleen heti kuin tuolla ylimmän kommentin kirjoittajalla. Miksi lehden piti mennä kirjoittamaan itse hoitajia tai heidän työtään morkkaavasti?? Eihän heidän työnsä ole muuta kuin noudattaa lääkärin antamia ohjeita!! Ärsyttävää että nyt hoitohenkilökunta saa taas jälleen kerran huonon leiman otsaansa, koska lehti päätti niin. Kohdista väitöksesi itse oikeaan päätöksentekijään, Hymy!

Typerää, todella typerää.

(Vaikka itse asia, oikein kirjoitettuna, totta onkin)

Tässä olisi kunnon työmaata suojellaan eläimiä ei ihmisiä PELLEILLE

Lääkärit määrää lääkkeitä ja hoitohenkilökunnan tulee kuunnella lääkäriä ja jakaa ja antaa lääkkeet lääkärin ohjeiden mukaisesti. Annetaan taas vähän sellaista kuvaa että hoitolaitokset itse päättäisivät mitä annetaan. Toivon että lehtiversiossa muistetaan tämä.

Oma kommentti