Alvesgaspar/Wikimedia Commons

Kansanedustajien reilu enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä: Kansanedustajat jopa kansaa kielteisempiä

Suomessa eduskunnan selkeä enemmistö vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Puolueiden rivit rakoilevat kuitenkin yllättävissä kohdissa. Hymy kävi läpi jokaisen kansanedustajan Nato-kannan. Asiaan tulee selvyys painetussa Hymyssä.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viimeisimmän kyselyn mukaan 64 prosenttia suomalaisista vastustaa ja vain 20 prosenttia kannattaa liittymistä Natoon.

Vanhan sanonnan mukaan eduskunta on kansa pienoiskoossa ja kansanedustaja ihminen pienoiskoossa.

Ainakin Nato-asioissa kansanedustajien kannat noudattelevat suomalaisten näkemyksiä. Kokonaisuudessaan eduskunta on jopa Nato-kielteisempi kuin kansa.

Nykyisessä eduskunnassa jopa kolme neljästä kansanedustajasta on jäsenyyden hakemista vastaan. Jäsenyyteen kielteisesti suhtautuvia edustajia voi tulkita olevan 154, jokseenkin myönteisiä 28 ja ehdottoman myönteisiä 17. Yksi ilmoittaa, ettei osaa sanoa.

Tiedot käyvät ilmi Yleisradion ja Helsingin Sanomien kevään 2019 eduskuntavaalien alla julkaisemista vaalikoneista.

Vaalikonevastausten perusteella Nato-myönteisessä kokoomuksessa on kolme edustajaa, jotka eivät tue Nato-jäsenyyden hakemista tällä vaalikaudella tai katso sen lisäävän Suomen turvallisuutta. Heihin kuuluvat ex-puhemies Paula Risikko, pohjalainen Janne Sankelo ja Helsingin huumepoliisin ex-pomon Jari Aarnion syyttäjänä tunnetuksi tullut Pihla Keto-Huovinen.

Epäilijöihin kuuluvat myös Markku Eestilä ja Ville Kaunisto. Sankelo ja Eestilä sanovat tukevansa presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittista linjaa, johon ei Nato-haaveilu tunnetusti kuulu. Lue juttu kokonaan lehdestä.

Jutun on kirjoittanut Hymyyn Antero Eerola.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: eduskunta, Nato

Kommentit

Oma kommentti