Kaverikoira tuo vanhuksille iloa ja lohtua

Koirat Jenna ja Chiqi vierailevat säännöllisesti vanhusten ja vammaisten hoivakodeissa. Vieraat otetaan vastaan ilonkyyneleet silmissä.

Toimittajamme Marja Nyman ja kuvaaja John Palmén käväisivät tekemässä aiheesta juttua. Se on luettavissa Hymyn painetusta lehdestä.

Lempeäkatseinen skotlanninpaimenkoira Jenna laskee hellästi päänsä huopaan kääriytyneen Sirkka-rouvan polvelle. Hauras käsi nousee silittämään sitä pehmeästi. Kyyneleet kihoavat 84-vuo­tiaan vanhuksen silmiin.

Sitten pirteä pikkuruinen cairnterrieri Chiqi pyrkii Sirkan syliin. Kaverikoirat ovat Karkkilassa sijaitsevan Hoivakoti Mainiokodin säännöllisiä ja odotettuja vieraita.

– Minä tykkään näistä niin paljon, nämä ovat talon ihanimpia vieraita, asukas Sirkka Lautaoja hymyilee.

– Meillä on lapsuudesta asti ollut omia koiria. Perheemme asui Kankaanpäässä. Ensin meillä oli ajokoiria kun miehet metsästivät. Myöhemmin oli muitakin.

Sirkka asuu Karkkilassa sijaitsevassa Mehiläisen omistamassa Mainiokodissa. Koti on iso, siellä on 64 asukashuonetta, joista kahdessa asuu ikääntynyt aviopari.

Jennan ja Chiqin kaulaan on sidottu oranssinkeltainen huivi, jossa lukee Kennelliiton kaverikoira. Se on niiden tunnusmerkki ja univormu. Siitä ne itsekin tietävät, että ovat ”töissä”. Jennan mammalla Kerstin Nordströmillä ja Chiqin emännällä Maaret Kotherilla on liivi sekä nimikyltti, josta heidät tunnistaa koirien ohjaajiksi. Koirakaverit omistajineen vierailevat yksiköissä yleensä pareittain tai pienissä ryhmissä.

Kaverikoiratoiminta on Kennelliiton hyvin organisoitua ja valvottua toimintaa.  Toiminta on täysin vapaaehtoista ja palkatonta, eikä siitä makseta kulukorvauksia. Koirat vierailevat yleensä laitoksissa kuten vanhusten, vammautuneiden ja kehitysvammaisten hoivalaitoksissa sekä myös lasten- ja päiväkodeissa sekä kouluissa. Lue lisää Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: vanhukset, Jenna, Chiqi, kaverikoira, Kennelliitto

Kommentit

Oma kommentti