Kevään ennuste muuttumassa ikäväksi: ”Keväisiä hetkiä, mutta kylmä kyttää…”

Sää. Kuvituskuva. Kuva: Unsplash.com

Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu maaliskuun puolivälin tienoille asti keskimääräistä lauhemmassa säässä. Maaliskuun edetessä polaaripyörre saattaa kuitenkin aiheuttaa vielä kylmiä käänteitä, kertoo Foreca.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut kuukausiennusteen.

Sen mukaan ensin on ajankohtaan nähden lämmintä, mutta kylmä kyttää ennusteen lopussa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Maaliskuun puolelle mennään siis kuitenkin ajankohtaan nähden lauhassa säässä.

– Kuukausiennuste on muuttunut nyt vähäsateisempaan suuntaan. Korkeapaine vahvistuu Suomeen ja aurinkoakin nähdään ensi viikolla enemmän kuin tällä viikolla. Välillä on siis oikein keväisiä hetkiä.

Napa-alueen polaaripyörre voi kuitenkin aiheuttaa maaliskuussa kylmiä käänteitä.

– Ensi viikolla stratosfäärin polaaripyörre heikkenee jälleen, mutta tällä kertaa rajummin kuin aiemmin tänä talvena.

Pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre pitää vahvana ollessaan kylmän ilman sisällään, mutta polaaripyörteen heikkeneminen tai hajoaminen mahdollistaa kylmän ilman pääsyn napa-alueelta etelämmäs.

– Yleensä tällaisessa tilanteessa kylmän sään todennäköisyys kasvaa. Sama näkyy tuoreessa kuukausiennusteessakin: maaliskuun lopulla Suomessa ja Skandinaviassa lämpötila laskee ajankohtaan nähden tavanomaiseksi tai tavanomaista kylmemmän puolelle. Vielä ei siis voi julistaa termistä kevättä alkaneeksi, vaikka maaliskuun alussa onkin melko lämmintä, Anna Latvala toteaa.

Lähde: Foreca

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: sääennuste

Kommentit

Oma kommentti