Hymyn arkisto

Kike Elomaalta kaunis muistokirjoitus Kimmo-miehelleen

Kike Elomaan pitkäaikainen puoliso, Kimmo Elomaa, menehtyi kuukausi sitten kotonaan Maskussa. Kansanedustajana toimiva Kike ja Kimmon läheiset ovat laatineet muistokirjoituksen, jonka Hymy julkaisee alla lyhentämättömänä.

Kimmo Elomaan muistolle

Voidaan hyvinkin sanoa, että kaksi legendaa, silloinen ja tuleva kohtasivat, kun Kimmo Elomaa näki päivänvalon 11.2 vuonna 1953. Kimmo Elomaa syntyi nimittäin maankuulussa turkulaisessa Heidekenin synnytyslaitoksessa, joka toimi 1890-luvulta aina 1900-luvun loppupuolelle asti.

Kimmo Elomaa osoittautui jo hyvin nuorena urheilullisesti lahjakkaaksi, joka tuli esille hänen kori- ja jalkapalloharrastuksissa. Kentillä pelatessaankin Kimmo nousi yleensä aina joukkueidensa ratkaisija rooleihin.

Vastuun kantaminen ja lupaustensa pitäminen on myös niitä tärkeitä arvoja, joita Kimmo imi elämäänsä jo nuorena miehenä. Hänen Pentti-isänsä kuoltua lukioikäinen Kimmo jäi Maila-äitinsä kanssa kahden, kun Jarmo-velikin oli lähtenyt jo maailmalle.

Talouden mentyä tiukoille päättäväinen Kimmo lähti töihin. Perinteiset ”kahdeksasta neljään” -tyyliset ansiotyöt eivät johtajaluonteista nuorta miestä kuitenkaan kiinnostaneet. Kimmo haki pankista lainan ja aloitti työuransa yrittäjänä.

Kimmon ensimmäisissä yrityksissä oli urheilulla ja terveillä elämäntavoilla lähes kaiken kattava merkitys. Hänen johtamansa Turun Kuntokoulu ja Kupittaan Urheiluhallin Kuntokoulu nousivat lyhyessä ajassa sen ajan Suomen tunnetuimmiksi ja suosituimmiksi treenipaikoiksi.

Näissä legendaarisissa paikoissa treenasivat sulassa sovussa vieritysten miehet ja naiset, Suomen ja maailman huippukehonrakentajat, voimamiehet, työttömät ja työssä käyvät. Kimmon mottona olikin, että kaikille pitää antaa samanlaiset mahdollisuudet kehittää fysiikkaansa.

Pyörittämiensä yritysten ohessa Kimmo treenasi myös itse ahkerasti ja valmensi monia muitakin. Tunnetuimmat maailmanmestaruuksiin yltäneet Kimmon valmennettavat ovat eittämättä Ilkka Nummisto ja Kike Elomaa, josta tuli myös Kimmon vaimo vuonna 1978.

Ruotsiin Kimmo Elomaan työntäyteinen elämä vei vuonna 1986, jolloin hän perusti Tukholmassa Mond Bygg -rakennusalan yrityksen. Hän nousikin lähes raketin tavoin naapurimaan rakennusalalla yhdeksi merkittävimmistä tekijöistä. Reiluna ja inhimillisenä työnantajana tunnetun Kimmo Elomaan suurimpia työkohteita ovat muiden muassa Tukholmassa sijaitsevat Globen-Arena, ylellinen puistoravintola ja hotelli Berns Salonger, sekä World Trade Center.

Sanansa mittaisena miehenä tunnettu Kimmo sai Tukholmassa lisänimen ”One hundred prosent”. Nimi tuli siitä, että jos Kimmo Elomaa jotain lupasi, se piti aina sataprosenttisesti paikkansa.

Myöhemmin Kimmo joutui kokemaan myös monia vastoinkäymisiä rakennusalan ajauduttua lamaan ja murrokseen. Oikeuslaitokselta saamaansa kohtelua Kimmo pitikin elämänsä loppuun saakka epäoikeudenmukaisena. Surkutteluun ja valittamiseen Kimmo ei kuitenkaan koskaan vaipunut. Positiivinen luonne ja poikamainen hymynpilke olivat miehessä ikään kuin sisäänrakennettuja, oli ympärillä sadetta tahi auringonpaistetta.

Kimmo tunnettiin myös lempinimellä ”Lempeä Jätti”. Hänen suuresta sydämestään liikkuu turuilla ja toreilla yhäkin tuhat ja yksi tositarinaa. Kukaan häneltä jonkin sortin apua hakenut ei koskaan joutunut pettymään. Kimmolla oli aina aikaa kuunnella muita ja tarpeen vaatiessa auttaa.

Mainittakoon esimerkkinä, kun pari vuotta sitten eräs Kimmon ystävä oli henkisesti totaalisen loppu. Kyseiseltä henkilöltä oli vuoden sisällä kuollut äiti, isä ja rakas lemmikkikoira. Kimmon kuultua tämän hän avasi kotinsa ovet ja otti raskaita menetyksiä kokeneen ystävänsä Maskuun luokseen asumaan. Kimmon avulla lopulta suru väistyi ja elämänvalo palautui.

Erään kerran kaupan kassajonossa ison lapsiperheen äidin maksukortti ei toiminut. Muiden tuskaillessa asiakasjonossa viivästystä Kimmo käveli kassalle ja maksoi perheenäidin ostokset.

Kimmo Elomaalla oli aina aikaa auttaa muita, oli kyseessä treeniohjeiden jakaminen, keskusteluapu, vinkkipyynnöt arjen jaksamiseen, työasioihin liittyviä kysymyksiä, tai ihan mitä tahansa. Ja kaiken sen hän teki täysin pyyteettömästi.

Kimmon rakkaimmat läheiset, akitarotuiset Marski ja Sylvi-Tuulikki nauttivat puolestaan isäntänsä paijauksista ja rapsutuksista, ihan siihen viimeiseen kellon lyömään asti.

Summa summarum, kaiken kaikkiaan Kimmon kaltaista värikästä, hädässä auttavaa, suoraa puhetta laukovaa isoa persoonaa ei toista ole, eikä varmasti tule.

Suomi ja Masku hiljenee. Kiitos kaikesta, Kimmo.

 

Kike, Kimmon läheiset ja laaja ystäväpiiri

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Kike Elomaa, Kimmo Elomaa

Kommentit

Oma kommentti