Kirjailijat ovat yllättäviä rahakunkkuja – Hymy selvitti: ”Nykyisin perustetaan firma”

Ennen muinoin kirjailijat tuhersivat tulonsa verokortilla kuin perusduunari kuunaan, mutta nyt hekin ovat liikemiehiä ja yrittäjiä. Ja menestyviä ovatkin.

Otetaan esimerkiksi vaikka Sofi Oksanen. Hän omistaa osakeyhtiön nimeltä Silberfeldt Oy. Neljä vuotta sitten firma teki huippuliikevaihdon, peräti 729 000 euroa. Viivan alle se kauhoi 406 000 euroa, mikä tietää käsittämätöntä liikevoittoprosenttia: 65.

Liikevaihto on kuitenkin ollut kovassa laskussa – ehkä Sofi kirjoittaa seuraavaa suurmenestystään ja tulot ja ulkomaanoikeudet antavat vielä odottaa. Nelivuotistarkastelukaudella liikevaihto on sahannut 200-300 000 euron kantturoissa, ja viimeisin oli enää 113 000 euroa. Liikevoitto on aina ollut positiivinen, viimeksikin 10 000 euroa. Varallisuutta yrityksellä on kuitenkin yli 2,4 miljoonaa euroa ja jakokelpoisia voittovaroja 1,7 miljoonaa.

Yllättäviä menestyjiä on lastenkirjailijoiden parissa.

Suoranaista ökysarjaa edustaa yllättäen lastenkirjailija Mauri Kunnas. Kaikkihan me tiedämme hänen Koiramäki-sarjansa. Firman nimikin on englanniksi Koiramäki, siis Dog Hill Productions Oy.

Viimeiset neljä vuotta yritys on tehnyt säännönmukaisesti noin 800 000 euron liikevaihtoa. Poikkeus on vuosi 2017, jolloin Maurin osakeyhtiö pamautti itsensä miljoonaliikevaihtosarjaan.
Liikevaihdoksi kirjattiin tuolloin 1,3 miljoonaa euroa. Mutta haluatteko tietää tuloksen? Se oli 1,1 miljoonaa. Eli liikevoittoprosentti on tainnuttava 95.

Lue painetusta lehdestä lisää.

Teksti:Hymyn toimitus, JT Tuomela
Avainsanat: liikevaihto, firma, Sofi Oksanen, Mauri Kunnas, kirjailija

Kommentit

Oma kommentti