Konkarikansanedustaja Ben Zyskowiczin tilitys elämästään: ”Isäni ei koskaan selviytynyt keskitysleirin kauhuista”

Jatkaako pitkän uran kansanedustajana tehnyt Ben Zyskowicz vielä ensi kaudella eduskunnassa? Mitä hän muistaa edesmenneestä isästään? Entäpä keiden naisten ahdistelemaksi Ben joutui limusiinin takapenkillä? Muun muassa näistä asioista painettu Hymy-lehti otti selvää erikoishaastattelussa, joka on Kaitsu Merilän käsialaa.

Näin juttu alkaa:

Ben Zyskowicz, 66, on eittämättä maamme yksi ikonisimmista poliitikoista. Hän on toiminut kokoomuksen kansanedustajana jo vuodesta 1979 lähtien. Politikoinnin lisäksi Zyskowicz on nähty myös jos minkälaisissa yhteyksissä erilaisissa viihdeohjelmissa. Konkaripoliitikko oli myös vuonna 2013 näyttelijä Jussi Vatasen luoman Putous-voittajahahmon Karim Z. Yskowiczin esikuva. Viihdereportterin silmissä uskallus laittaa itsensä peliin muuallakin kuin omalla saralla on pelkästään plussaa. Poliitikoita kun on usein syystäkin kuvailtu tasaisen harmaiksi.

Hymy tapasi pitkän linjan kansanedustajan Helsingissä Pikkuparlamentissa. Aina yhtä hyväntuulinen Zyskowicz oli lehtivieraitaan vastassa aulan turvatarkastuksessa.

Hengityssuojaimien ollessa kaikilla asianmukaisesti kasvoilla kansanedustaja ohjasi vieraansa talon avoimeen info-tilaan.

– No niin, haluatko sitten kysymyksiisi pitkiä ja syventäviä vastauksia, vaiko tiivistettyjä, Zyskowicz heitti pallon heti reportterille.

Sovimme ykskantaan, että kansanedustaja puhukoon niin paljon kuin haluaa, kyllä digitaalisessa puhetallentimessa riittää tilaa.

”Heti syviin vesiin”

Mennäänpäs ajassa kunnolla taaksepäin. Ben Zyskowiczin puolanjuutalainen isä Abram Zyskowicz oli kotoisin Puolan Kielcestä ja työskenteli nuoruudessaan ahtaajana.

– Isäni joutui kokemaan maailmanhistorian hirvittävimmän ja helvetillisimmän vaiheen, kun hän joutui keskitysleirille natsien vyöryttyä Puolaan 1939, Zyskowicz aloitti ja piti sen jälkeen tauon syvän huokaisun siivittämänä.

– Nyt mentiinkin heti syviin vesiin… liikutun lähes aina, kun aiheesta puhutaan, hän jatkoi.

Kansanedustajan Abram-isä joutui natsien vangitsemaksi ollessaan hieman päälle kaksikymmenvuotias. Vangituiksi joutuivat myös Zyskowiczin isän äiti, sisarukset ja heidän lapsensa.

Abram Zyskowicz kuljetettiin myöhemmin Sachsenhausenin keskitysleirille.

– Isäni oli perheestä ja suvusta ainoa, joka selviytyi holokaustista hengissä. On hyvin todennäköistä, että osa perheenjäsenistä kohtasi kuoleman Auschwitzissa.

Keskitysleirien jälkeen Abram Zyskowicz muutti Ruotsiin 1948, jossa otettiin vastaan holokaustista selvinneitä pakolaisia. Siellä hän tutustui Zyskowiczin suomenjuutalaiseen äitiin Ester Fridmaniin, joka oli muuttanut Ruotsiin väliaikaisesti.

Avioiduttuaan pariskunnalle syntyi 1952 tytär Carmela, ja seuraavana vuonna perhe muutti Suomeen ja Helsinkiin. Ben Zyskowicz syntyi Helsingin Kampissa 24. toukokuuta 1954.

– Se mitä tulin myöhemmin tietämään isäni vaiheista, on lähinnä äitini kertomaa. Isä ei koskaan selviytynyt holokaustin kärsimyksistä kokonaan. Hänellä oli fyysisiä tuskia, jotka johtuivat luultavasti siitä, että häntä oli hakattu keskitysleireillä. Oli myös psyykkisiä vammoja, joista hän ei koskaan toipunut, Ben kertoi liikuttuneena.

Lue loput jutusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Saksa, Ben Zyskowicz, keskitysleiri, juutalaiset, natsit

Kommentit

Oma kommentti