Korona aiheuttaa viemäritukoksia Helsingissä – anteeksi mitä?

Näinkin voi raflaavasti sanoa.

Tällä hetkellä näkyvimmät ongelman aiheuttajat viemäriverkostossa ovat hygieniatuotteet, jotka tukkivat jätevesipumppuja. Keväästä alkaen viemäriin on päätynyt korona-aikana yleistyneitä puhdistuspyyhkeitä, jotka ovat tarrautuneet jätevesipumppujen juoksupyöriin ja aiheuttaneet pumppaamotukoksia.

Puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään, ja tätä kuluttajien näyttää olevan vaikea ymmärtää. Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut eivät myöskään sovellu viemäriin, sillä ne eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle. Jos roskiin yhdistyy viemärissä rasvaa ja öljyisiä marinadeja, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä.

– Ennen oli yleisesti tapana vetää ruoantähteet alas pöntöstä. Nykyisin suuri osa asukkaista toimii jo siinä asiassa oikein ja laittaa ne pytyn sijaan biojätteeseen. Viemärietiketistä on kuitenkin edelleen myös epätietoisuutta. Edelleen meillä jätevedenpuhdistamolla vieraileville ryhmille voi tulla yllätyksenä, että käsipaperit, vanut ja ruoantähteet todella aiheuttavat haittaa viemärissä, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Heini Snellman.

Wc:ssä kannattaa aina olla roskakori, jotta käytetyt kertakäyttöiset kasvomaskit, hanskat ja kuituliinat päätyvät niille oikeaan paikkaan, eli sekajätteeseen.

HSY haluaa muistuttaa pääkaupunkiseudun asukkaita, että pyttyyn ja viemäriin ei kuulu laittaa mitään ylimääräistä. Ainoastaan pissaa, kakkaa ja vessapaperia, sekä pesuvesiä.

Tukokset pumppaamoilla, viemäriverkoston muissa osissa ja myös kiinteistöjen putkistoissa voivat aiheuttaa jäteveden ylivuotoja, jollei niitä havaita ajoissa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: korona, mitä saa laittaa vessanpönttöön, tukos, viemäri, viemäritukos

Kommentit

Oma kommentti