Kirjan kansikuva: Miljonääriksi 500 päivässä

Lauri Salovaara avasi vihdoin suunsa: ”Olen miljonääri, mutta sain lääkäriltä nitrot”

Lauri Salovaaran miljoonaprojektista on noussut kohu vesilasissa, ja nyt Salovaara itse on avautunut aiheesta.

-Olipa melkoisen hieno mylläkkä, mikä viime päivinä elämäni täytti, hän naurahtaa.

Kaikki lähti siitä, kun mies päätti julkisesti aloittaa projektin, jossa tavoitellaan miljoonan euron varallisuutta, ennen kuin mittariin tulee 40 vuotta. Mies kertoo onnistuneensa.

Arvostelijat taas ovat sitä mieltä, ettei Salovaaran osakeomistusten ja sijoitusten arvo ole lähelläkään miljoonaa. Joidenkin arvioiden mukaan se olisi kymmenesosa tästä, joidenkin vieläkin vähemmän. Nyt Salovaara puhuu asiasta ensimmäisen kerran julkisuudessa.

-Tavoitteeni oli lähteä mukaan yrityksiin antamalla osakkeita vastaan osaamistani. Pyrin myös näyttämään laajemmassa mittakaavassa kuinka unelmat ovat mahdollisia kaikille, kun vain niihin uskoo ja niitä uskaltaa tavoitella.

-500 päivän kovan työn jälkeen yritysten arvot ja omistusosuuteni niissä olivat kasvaneet niin, että saatoin sanoa onnistuneeni tavoitteissani. Tilastokeskuksen kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaisten miljonäärien määrä on kasvanut muutamassa vuodessa noin 20 000:sta yli 60 000:een, ja kolmanneksi suurin tekijä tälle on listaamattomien yritysten osakkeet. Esimerkiksi rahavarat oli vasta sijalla 5, mies kirjoittaa somessaan.

Salovaaran mukaan startup-yritysten arvonmääritys poikkeaa merkittävästi muusta bisneksestä. Vuonna 2011 hän sanoo myyneensä ensimmäisen startupinsa osakkeita hieman yli puolella miljoonalla.

-Ja ainoa mitä yrityksellä tuolloin oli, oli powerpoint, ydintiimi ja tulevaisuuden odotukset. Suomen hienoa startup-kulttuuria ei olisi olemassakaan, jos yrittäjät eivät määrittäisi yrityksilleen arvoa, sillä rahoituskierroksia ei voitaisi ilman tätä järjestää. Hieno esimerkki on Spotify, joka ei ole elinaikanaan tehnyt voittoa, mutta sen arvo määritellään miljardeissa.

Onko Salovaara nyt sitten miljonääri?

-Tilastokeskuksen mukaan kyllä, hän vastaa.

-Itse tätä on vaikea ajatella niin. Varallisuutta on projektin myötä yli tuon vaadittavan määritelmän, mutta varoja ei. Ei minulla ole miljoonaa euroa pankkitilillä. Ei ainakaan vielä. Startup-maailmaan kuuluu, että kymmenestä vain yhden täytyy breikata kunnolla, jolloin muilla ei ole enää sijoittajan näkökulmasta samoja odotusarvoja. Minä sen sijaan odotan useammasta kuin yhdestä suurta menestystarinaa tulevaisuudessa, mutta aika näyttää kuinka siinä käy.

Matka on Salovaaran mukaan olut kaikesta huolimatta upea, ja hän on saanut valtavasti lisää oppia niin yritysmaailmasta kuin talouselämästä yleensäkin.

-Helppoa tämä ei ollut, eikä sen sitä pitänyt ollakaan. Uupuminen oli muutaman kerran hyvin lähellä, rinnassa oli parikin kertaa anturit mittaamassa sydämen toimintaa, jonka myötä sain alle 40-vuotiaana myös nitrot kotiin vietäväksi.

Nyt hän lepää hetken.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: osake, miljoona, sijoitus, Lauri Salovaara

Kommentit

Oma kommentti