Legendaarisen Veikko Ennalan poika antoi haastattelun: ”Isä oli ristiriitainen mies”

Julkisuutta karttava Erik ”Emmu” Ennala antoi Hymylle ainutlaatuisen haastattelun isästään Veikko Ennalasta. Se on luettavissa Esa Pesosen kirjoittamana painetusta Hymystä.

Veikko Ennala muistetaan Hymyn legendaarisena toimittajana 1960- ja 1970-luvuilta. Hän oli aikansa superjulkkis, samaan aikaan vihattu ja rakastettu hahmo. Hänellä on yhä oma uskollinen kannattajakuntansa.

Erik Ennalalle Veikko Ennala oli isä, jonka maineen kanssa ei ole ollut aina helppo elää. Erik Ennala on jo 55-vuotias mies, jonka oma poika on aikuinen. Silti hän yhä on isänsä poika. Isänsä uraa hän muistelee kunnioituksella. Isälleen hän ei ole katkera mistään, vaikka joitakin asioita jäi puhumatta.

– Joitakin kysymyksiä jäi kysymättä. Vanhemmiten sen ymmärtää paremmin. Äitini kuoli jo kun olin 12-vuotias. Kateellisena olen nyt seurannut, kun muilla ikäisilläni on vanhemmat vielä elossa. Tiesin, että isä oli alkoholisti ja ettei hän elä vanhaksi, hän sanoo.

Isän tuoma huomio on ollut Erik Ennalalle kiusallinenkin taakka elämässä.

– Minulle Veikko oli isä, ei sensaatiotoimittaja. Olisin mieluummin haastateltavana omista ansioistani. En ole halunnut tehdä numeroa itsestäni. En ole halunnut puhua isästäni, vaikka hänen kuolemastaan on kohta 30 vuotta aikaa. Hymy-lehdelle haluan Veikosta kuitenkin kertoa. Koen sen velvollisuudekseni.

Erik muistaa lapsuudestaan, että yleensä he saivat hyvää palvelua liikkeissä.

– Ravintoloissa meitä kohdeltiin kuin kuninkaallisia. Pienessä Lamminpään kansakoulussa kaikki tiesivät tietenkin, kuka isäni oli. Minua ei kiusattu, mutta muistan sellaisia päiviä, jolloin minua nolotti ja hävetti. Yksi sellainen päivä oli, kun isä oli kirjoittanut artikkelin suuresta kondomitestistä. Nythän sellaiset jutut ovat arkipäivää. Eivät silloin.

Erik Ennala ei ole itse koskaan halunnut toimittajaksi, vaikka häntä on hommaan pyydetty. Kynnys on ollut kirjoittamiseen korkea, kun isä oli niin kuuluisa. Erik meni teatteriin. Hän on ollut töissä esimerkiksi Tampereen Työväen Teatterissa. Erik on myös tehnyt valaistushommia ja ollut tv:n puolella töissä. Leipänsä hän ansaitsee nyt freelancerina kuvaajana ja leikkaajana.

Lue mielenkiintoinen juttu painetusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Veikko Ennala, Hymy, Eemu Ennala, Erik Ennala

Kommentit

Oma kommentti